foto: Root Prints, 2015 Chia / kanarie gras / raap / boekweit

‘De ondergrond is een afspiegeling van de bovengrond’ – 26 mei t/m augustus 2016 is de expositie Radix Morgana in Trompenburg Tuinen & Arboretum. Hoe grijpen de wortels van verschillende planten in elkaar? Welke strategie gebruikt de plant op zoek naar grip en voedsel?

Het ondergronds weefsel van wortels toont uiteindelijk de neerslag van dit zoeken. Door middel van een aantal installaties makt Egied Simons, beeldend kunstenaar, dit gegeven zichtbaar. Daarnaast onderzoekt hij hoe wortels stoffen opnemen uit de bodem en deze ook weer uitscheiden.

Radix-Morgana-Binnen

fotomontage Trompenburg; Radix Morgana opstelling binnen

Om wortelvelden te laten groeien neemt Egied plantenzaden als belangrijkste uitgangsmateriaal. Zaden bevatten de blueprint van de hele plant, ze zijn overal te vinden, ze verspreiden zich onzichtbaar door de lucht, worden verkocht als zaaigoed, kleven aan hondenvachten en worden verkocht als ‘raw food’ in de supermarkt. Door te werken met zaden kan het groeiproces vanaf het begin af aan worden gevolgd / gestuurd. Behalve met zaden werkt Egied ook met uitlopers, stekken en schimmels.

 

logo trompenburg
Trompenburg Tuinen & Arboretum

Honingerdijk 86 (beneden)
3062 NX, Rotterdam
010-2330166
www.Trompenburg.nl
www.facebook.com/trompenburgtuinen