Van 5 tot en met 7 september doet maestro Valery Gergiev Rotterdam weer aan. Dit jaar focust zijn Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival op de componisten Prokofjev, Stravinsky en Moesorgski en hun betekenis voor de Russische pianoschool. Onder leiding van ere-dirigent Gergiev belooft dat ‘vuurwerk’.

Gergievs zilveren jubileum met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het bezoek van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix op het openingsconcert maken het festival dit jaar extra feestelijk. En zijn 60ste verjaardag wordt gevierd. Met een toast op 6 september, pop-up concerten, recitals, Russische meesterpianisten, een mystiek nachtconcert en een SilverNight Afterparty.

Optredens in de stad, mini-concert NRCafé en Bijenkorf Rotterdam
Op woensdag 4 september om 12.00 uur gaven vijf musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest een lunchconcert in het Nieuw Rotterdams Café (NRCafé) aan de Witte de Withstraat 63. De ‘wand’ van het café is getooid met het portret van Valery Gergiev. Op vrijdag 6 september om 14.00 uur geeft het kwintet een mini-concert in de Bijenkorf Rotterdam.

8 september 13.00 uur bij NTR Podium op Nederland 2: Gergiev, een kwart eeuw in Rotterdam
‘Wereldberoemder kan je niet zijn’, schreef muziekcriticus Kasper Jansen. Valery Gergiev geniet de status van een superster. De Rotterdamse documentairemaker Christiaan van Schermbeek volgt de maestro al jaren op de voet en dook in het uitgebreide archief dat hij sindsdien heeft opgebouwd. Materiaal uit zijn documentaire over Gergiev, registraties van concerten, interviews en een recent bezoek aan het nieuwe Mariinsky Theater resulteert in een bondig overzicht van de inspirerende samenwerking tussen het Rotterdams Philharmonisch en Valery Gergiev.

Silvernight party 7 september
Een veelkleurige afterparty sluit het Gergiev Festival af. Tripeo LIVE brengt experimentele elektronica en gaat de confrontatie aan met Ebred Reijnen, violist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. DJ Steven Pieters luidt daarna de nacht in. De visuele aankleding, fonkelende 2D-mapping, wordt verzorgd door Sober Industries. (vanaf 22.15u, toegang gratis)

Het volledige programma vindt u op www.gergievfestival.nl

GERGIEV!_affiche2