Het is ongeveer een jaar geleden sinds ons avontuur met het Fly Your Thesis!-programma begon. De tijd vloog voorbij en het was een geweldige ervaring. Nu komt project G-REACH bijna tot een einde, dus in dit stuk willen we graag onze ervaringen delen.
Het begon allemaal in November 2017. We presenteerden ons idee voor een wetenschappelijk experiment tijdens de selectie workshop van het Fly Your Thesis!-programma in het ‘European Space Research and Technology centre’ (ESTEC) in Noordwijk. Ons team werd geselecteerd door de educatieve afdeling van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), ook wel de ESA Academy, en we konden beginnen ons experiment werkelijkheid te maken. We ontwierpen en bouwden een proefopstelling en deden tests om het experiment te perfectioneren. Tegelijkertijd zochten we contact met de media om mensen te vertellen over ons experiment en moesten er proefpersonen geregeld worden.
Eind Oktober was het moment van de waarheid, waar we maanden naartoe hadden gewerkt. Op een druilerige zondagochtend vertrokken we met een busje vol materiaal naar Bordeaux, waar de paraboolvluchten plaats zouden vinden. Daar stonden de ingenieurs van Novespace (een dochterbedrijf van de Franse ruimtevaartorganisatie CNES) klaar om ons te helpen ons experiment klaar te maken voor installatie in het vliegtuig. De vluchten vonden plaats in een speciaal daarvoor verbouwde Airbus 310, waarin bijvoorbeeld zachte bekleding is aangebracht voor de veiligheid.
Een week lang werkten we hard om alle puntjes op de i te zetten, gevolgd door uitgebreide veiligheidschecks en tests om te verzekeren dat alle apparatuur werkte. Daarna kwamen onze proefpersonen aan en begon de echte drukte. Drie dagen achter elkaar vond er elke dag een vlucht plaats. In elke vlucht maakten vier proefpersonen dertig parabolische manoeuvres mee, terwijl ze armbewegingen maakten in gewichtloosheid. Zo konden we onderzoeken hoe zij hun bewegingen aanpasten aan die totaal nieuwe omstandigheden. En nieuw was het zeker, gewichtloos zijn is een bijna onbeschrijfelijke ervaring. Het gevoel is ergens vergelijkbaar met duiken of een achtbaan, maar je hersenen merken meteen: Dit is iets wat ik nog nooit heb gevoeld.
De vluchten waren zeer succesvol, en we zijn erg tevreden met de data die we hebben verzameld. Momenteel zijn we bezig met het analyseren van de data om onze onderzoeksvragen kunnen beantwoorden. En we kijken tevreden terug op een uniek project, waarin we ontzettend veel geleerd hebben. Neem voor meer informatie en filmpjes een kijkje op onze Facebook pagina (facebook.com/greachproject).
Over G-REACH werd eerder bericht in De Ster en op De Ster Online. Zie hier
(tekst gestuurd door Kralingse student Emma Raat, namens Team G-REACH)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar