galerie AELBRECHT 40 jaar – 1973-2013 ‘Modernism and Tribal Art on Visit’  Informele- en materieschilderijen en werk op papier in combinatie met etnografica uit Afrika en Oceanië Materieschilderijen en werk op papier van informele kunstenaars uit de 2e helft van de 20e eeuw met o.a. Armando, Bram Bogart, Kees van Bohemen, K.O. Götz, Henderikse, Arnaldo Pomodoro, Jan Schoonhoven, Heinz Trökes, herman de vries en Jaap Wagemaker.

nog t/m zondag 2 juni 2013

Galerie Aelbrecht bestaat dit jaar 40 jaar. In het kader van deze 40 jaar heb ik besloten een andersoortige tentoonstelling te maken als dat u van ons gewend bent. De keuze is gevallen op een tentoonstelling waarbij wij hebben gekozen voor abstracte schilderijen en werken op papier, en wel in het bijzonder werken van Informele kunstenaars uit het de jaren 50 en 60 en een hedendaagse kunstenares Loes Ham die abstract werk maakt dat refereert aan materieschilderkunst in combinatie met etnografica uit Afrika en Papua Nieuw Guinea. Schilderkunst en etnografica zijn al sinds begin van de 20ste eeuw met elkaar verbonden. Een mooi voorbeeld van moderne kunst in samenhang met ‘primitieve’ kunst was de tentoonstelling “Primitivism in 20th century art” in het museum voor moderne kunst in New York in de jaren tachtig. Veel kunstenaars uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw verzamelde ook etnografica. In Nederland was de collectie van de materiekunstenaar Jaap Wagemaker in binnen en buitenland een begrip. Etnografica was voor Cobra kunstenaars (Rooskens, Brands, Corneille) en de Informele kunstenaars ook een inspiratie bron, net als oude muren, men verzamelde ook afbeeldingen uit kranten en bladen uit die tijd, zoals ook blijkt uit de plakboeken van Jaap Wagemaker (archief RKD), ook de foto’s die de kunstenaar Jaap Wagemaker had gemaakt op zijn vele reizen, was een inspiratie bron, ook bijzondere basale gevonden voorwerpen kregen een tweede leven en werden verwerkt in zijn schilderijen.

gal-aelbrecht-1
Tapa uit Samoa (Polynesië), bewerkt door Jaap Wagemaker – afm. 65 x 94 cm

De kunstenares Loes Ham maakt ook gebruik van gevonden objecten maar hier houdt de vergelijking op. Haar werkwijze is anders, toeval speelt een belangrijke rol in haar werk. Uit de nalatenschap van Jaap Wagemaker is er een Tapa uit Samoa bewaard gebleven, en te zien op deze expositie, dit is een uit boombast geklopt doek, door Wagemaker op hardboard geplakt en omgewerkt tot kunstwerk. Hij zelf zei over zijn liefde voor de etnografica: “Ik heb hier op mijn atelier veel zogenaamde primitieve kunst, uit Afrika, uit Oceanië. Die dingen boeien mij enorm. De vormen zijn vaak erg sterk en die eenvoudige kleuren vind ik prach­tig, zandkleuren, rood en zwart. Het is boeiend die dingen om je heen te hebben[…]”.Op deze tentoonstelling is er een klein aantal werken van kunstenaars uit particulier bezit te zien van o.a. Wagemaker samen met stukken uit zijn voormalige etnografica collectie, ook is er werk van Bram Bogart. Van de informele kunstenaars, is er werk van Armando, Jan Henderikse, Kees van Bohemen, herman de vries, Jan Schoonhoven, Arnaldo Pomodoro en twee abstracte werken op papier uit 1961 van de Duitse informele kunstenaars Herbert Zangs en  Heinz Trökes te zien.

Eigen aankoopregeling: Renteloos!

gal-aelbrechtlogo

galerie AELBRECHT
Geopend: vrijdag t/m zondag 12.00-18.00, andere dagen op afspraak. Beide pinksterdagen geopend.
tel: 0653-780082
e-mail: galerieaelbrecht@planet.nl
www.galerieaelbrecht.nl / www.galerieaelbrecht.com

Aelbrechtskolk 2, 3024 RE ROTTERDAM
In Historisch Delfshaven

Er is in de directe omgeving voldoende parkeergelegenheid Zondags vrij parkeren