In november 1944 werd door het verzet een bomaanslag gepleegd op de spoorbaan rond Rotterdam-Oost. Het Duitse gezag in de stad voerde als represaille op 28 november 1944 op twee plekken executies uit, bij de ’s Gravenweg en bij de Nieuwe Terbregseweg. In totaal werden tien mannen gefusilleerd, in twee groepen van vijf.

Gedenkkruisen
Op 22 mei 1945 werd het Rotterdamse Comité Oprichting Gedenkteken opgericht. Dit comité heeft identieke kruisen geplaatst op verschillende plekken in de stad waar verzetsmensen zijn omgekomen. Twee van deze verzetskruisen herinneren aan de fusillades bij de ’s Gravenweg en de Nieuwe Terbregseweg. De monumenten aan de Boezembocht en de Jan Vermeersingel zijn onthuld in 1946.

Gastles
De heren Klaus Oordt en Dik Vuik gaven op vrijdag 7 april een gastles aan groep 7 van de Pierre Bayleschool in Crooswijk over de oorlog en het herdenkingskruis aan de Boezembocht. 5 leerlingen, Ibrahim, Youssef, Sibel, Sara en Amaris (in die volgorde gefotografeerd, toen ze hun gedicht donderdag jl. voordroegen) hebben vervolgens gedichten gemaakt waarvan de beste op donderdag 4 mei bij het herdenkingskruis aan de Boezembocht zal worden voorgedragen door de maker.

juf Angelique, Derek Otte en Wim van Heemst

Meer foto’s hier

Stadsdichter Derek Otte besliste donderdag 13 april, samen met juf Angelique Schouten en Wim van Heemst, lid algemeen bestuur hoogheemraadschap Schieland en de Krimpener Waard, dat Youssef het beste gedicht had  gemaakt.

Vrede

Eten hebben, elke dag
flessen water om leeg te drinken.
Een zonnige dag
geen bewolking
geen regen
geen bliksem
buiten spelen zonder gedonder
wat is vrede toch een wonder.
Is vrede mooi?
Ik kan het weten,  want ik ken geen oorlog in mijn land.
Toen de zon nog scheen was het rustig
maar toen de Duitsers in 1940  kwamen, was de zon weg.
Na 5 jaar scheen de zon weer.
Bevrijdingsdag en vrede verschenen.
Wij samen, maken VREDE.

Youssef – groep 7, Pierre Bayleschool

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]