Bewoners van de wijk De Esch zullen vanavond, op dinsdag 22 november, tijdens het debat over de derde oeververbinding in de Arminius kerk, wethouder Karremans 1700 handtekeningen overhandigen als protest tegen het voorgenomen besluit een brug te bouwen in plaats van een tunnel.

Het vooruitzicht dat door deze keuze een groot gedeelte van natuurgebied polder de Esch moet verdwijnen, en dat de wijk, die al omgeven is door twee drukke verkeerswegen, er een derde bij krijgt, – met meer auto’s en dus meer lawaai en fijnstof -, maakt dat bewoners in verzet komen. In een tijd waarin de noodklok wordt geluid over onze natuur en over de leefbaarheid van onze steden, is een keuze met deze gevolgen niet verantwoord.

Het protest is ook gericht tegen de opstelling van de gemeente bij het besluitvormingsproces. Na zeven jaar participeren in het MIRT-overleg  (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) over de oeververbindingen in de regio Rotterdam, keken vertegenwoordigers van de wijk uit naar de publicatie van het rapport met varianten en consequenties. Maar nog voor het zover was, maakte de wethouder zijn voorkeur al bekend, met als argument dat dit financieel de enige, haalbare optie is. Wijkbewoners voelen zich hierdoor niet serieus genomen.

Ze begrijpen heel goed dat de “sprong naar Zuid” noodzakelijk is voor Rotterdammers aan de andere kant van de Maas en voor bewoners van de vele woningen die gebouwd moeten worden. Maar we leven in een tijd van crisissen. Bij infrastructurele plannen kunnen kosten en economische groei niet de enige overwegingen zijn, maar moeten ook lange termijn gevolgen voor milieu en mens worden meegenomen. Die zijn als er een drukke verkeersweg bij komt en een natuurgebied grotendeels verdwijnt, voor de bewoners van De Esch groot.

1700 handtekeningen tegen het verdwijnen van een groot stuk natuur

Daarom heeft Stichting Groenwaarde – die zich inzet voor groene projecten in de wijk – de handtekening actie geïnitieerd. Samen met andere organisaties uit de wijk die zich ook inspannen voor een duurzame keuze, zijn in een week tijd ruim 1700 handtekeningen verzameld, dat is 1/3 van het totaal aantal inwoners van de wijk.

De boodschap is heel duidelijk: bewoners van de Esch willen de polder in zijn geheel behouden en zeggen NEE tegen een brug en JA tegen een tunnel.

Stichting Groenwaarde – Paul Wiese
IMpact – Ben van Rooij
Buurtcollectief De Esch – Astrid Luciga
Kerngroep Oeververbinding – Hanny Rennen en Anne Hannon
Volkstuinverenigingen  – Marco Hesselink


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.