Tot voor kort zag het ernaar uit dat Doron Kuipers (28) als reserve mee zou afreizen naar het Europees Kampioenschap springen, maar door het uitvallen van Harrie Smolders met zijn paard Don VHP Z N.O.P.  is Doron nu een van de vier vaste ruiters die aan de start zal verschijnen. “Je werkt ergens naartoe en als je dan wordt opgenomen in TeamNL voor het Europees Kampioenschap voor springruiters, is dat natuurlijk een bekroning op het harde werken. Ik was met de selectie an sich al heel blij, maar nu ik echt mag deelnemen en geen reserve meer ben, is dat natuurlijk nog veel mooier. En dat in Rotterdam, mijn geboortestad.”

Verhuizen
Doron Kuipers is pas achtentwintig lentes jong, maar hij heeft in de (inter)nationale springwereld al veel van zich laten horen met mooie prestaties. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de paardensport. “Mijn drie zussen zaten op paardrijden op manege De Prinsenstad in Delft, dus mijn eerste uitstapje was naar de manege”, lacht Doron. “Dan rol je er vanzelf in.” Op den duur had de familie Kuipers een behoorlijke aantal pony’s op de manege staan en werd het voordeliger iets voor henzelf te beginnen. Het gezin verhuisde naar Mijnsheerenland, naar de plek die omgetoverd werd tot stoeterij ’t Heerenhuys, zo’n tien kilometer ten zuiden van Rotterdam. De stoeterij beslaat eenentwintig stallen, poetsplaatsen, een stapmolen, een dressuurbaan en een springpiste. “Eigenlijk hebben we hier alles om de paardensport goed te kunnen beoefenen. Het enige wat mist is een binnenbak. Dat is vooral in de winter onhandig. Gelukkig heb ik een aantal locaties in de buurt waar ik terecht kan.”

Opleiding
School is nooit echt Doron zijn ding geweest. Hij was het liefst bezig met zijn pony’s en later paarden. Hij begon op het vwo op het Thorbecke in Rotterdam-Prins Alexander en eindigde op het vmbo op het Luzac. Daar deed hij twee jaar in één en ging vervroegd van school. Hij besloot de paardenwereld in te gaan en heeft in Deurne de Masterclass gedaan. Inmiddels runt hij zijn eigen springstal en ’s avonds geeft hij nog wat lessen. “Mijn moeder en zus doen de administratie, dan kan ik mij volledig focussen op de stal en de sport.” Zie www.doronkuipers.nl voor meer informatie.

Europese Kampioenschappen
Van maandag 19 tot en met zondag 25 augustus komen er maar liefst drie hippische Europese Kampioenschappen naar het Kralingse Bos: springen, dressuur en para dressuur. Voor Rotterdam is dit het grootste hippische evenement ooit georganiseerd. Doron Kuipers zal zijn wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap rijden op Charley van Herman Verhagen. Op de vraag of het niet spannend is om op een paard van iemand anders te rijden, antwoordt Doron: “Ik heb geen grote sponsors en kan zelf geen paarden van tonnen kopen. Charley is een toppaard, dus ik ben blij dat ik erop mag rijden. Uiteindelijk zal hij een keer verkocht worden, maar zolang hij er is geniet ik ervan en probeer ik er zoveel mogelijk uit te halen.”

Doron Kuipers kwam in aanraking met Charley tijdens een wedstrijd in Roosendaal. “Charlotte Verhagen (dochter van Herman Verhagen) vertelde mij dat ze geen klik had met Charley. Als geintje zei ik: Geef hem maar met mij mee. Een paar dagen later belde Charlotte op om te vragen of ik serieus was. Ik gaf toen aan het wel te willen proberen en een paar dagen later stond Charley bij mij op stal. Per ongeluk ben ik dus tegen een toppaard aangelopen waar ik een goede klik mee heb. Zonder klik geen resultaat.”

Toekomst
Doron geeft aan van dag tot dag te leven en niet echt bezig te zijn met de toekomst. “Ik zit nu voor het eerst bij de senioren in het team en ik hoop natuurlijk dat ik dat vaker mee mag gaan maken. Dat ik een constante word in het team, van vaste waarde ben en met de wereldtop mee kan draaien. Daarnaast hoop ik dat ik mijn stoeterij nog meer op de kaart kan zetten. Maar het belangrijkste vind ik gelukkig zijn met wat ik doe.”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.