Wie op woensdagavond langs het Nivongebouw in de Dirk Smitsstraat loopt, zal vreemde muzikale geluiden kunnen opvangen. Rond 8 uur hoor je hoem-oem-oem, hie-ie-ie, ha-ah-ah. In de zaal op de begane grond maakt het koor Ondersteboven de stembanden los, als onderdeel van de wekelijkse repetitie. Daarna volgt een eerste lied uit het rijke repertoire.

Ondersteboven is in 1983 opgericht en zal op zaterdag 7 oktober zijn 40-jarig bestaan vieren. Iedereen is welkom van 13.00 tot 15.00 uur, in hetzelfde oude schoolgebouw waar Nivon Natuurvrienden zijn eigen activiteiten organiseert. Met als motto “Iedereen is van de wereld” verzorgt Ondersteboven een feestelijk liedprogramma. Hieraan wordt ook meegewerkt door het Rijswijks Strijdkoor. Vervolgens geeft een lid van het Alkmaars Straatkoor een workshop, waarbij een nieuw lied wordt ingestudeerd.

Ondersteboven is een strijdkoor. Men zingt niet puur voor de gezelligheid. Het koor heeft een boodschap voor de samenleving. Bij de ruim 20 vrouwen en mannen gáát het echt ergens over. Al 40 jaar zingt men in de hoop op een betere, rechtvaardiger wereld. Tegen oorlog, onderdrukking, uitbuiting en vervuiling. Voor solidariteit en gerechtigheid. Maatschappijkritisch, maar wel met een positieve ondertoon. Het koor heeft een internationaal programma. Er wordt in veel talen gezongen: Spaans en Jiddisch, Oekraïens en zelfs Zulu. Op het repertoire staan ook ‘Rotterdamse’ liederen over de stadsvernieuwing en sociale actie in onze stad. Ondersteboven trad al vaak op bij bijeenkomsten in de wijken en theaters.

Er wordt wekelijks gewerkt aan de kwaliteit. Dat begint dan wel bij hoem-oem-oem en hieie-ie, maar mondt uit in vierstemmigheid. Er zijn sopranen en alten, tenoren en bassen. Het koor heeft altijd professionele dirigenten gehad. Nu is dat al meer dan 20 jaar de kunstenares/muzikant Dubravka Breljakovic. Speels en soepel, en soms streng, daagt zij uit tot betere prestaties.

Meezingen?
Bent u nieuwsgierig naar wat dit strijdbare koor te bieden heeft? Kom dan vooral langs op 7 oktober in het Nivongebouw. Op zondag 3 december is er vanaf 17.00 uur een extra optreden. misschien wordt u daardoor zo enthousiast dat u zich wilt aansluiten. Er is vooral behoefte aan meer mannelijke stemmen.

rotterdam.nivon.nl

(ingezonden mededeling Koor Ondersteboven)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.