Anneke Strasters en haar medestanders van Bewonersgroep Slachtuisterrein (Crooswijk) hadden afgelopen vrijdag alles uit de kast gehaald om de ‘Keep It Clean Day’ tot een succes te maken.

Anneke zette een grote schoonmaakactie op met ongeveer 500 Rotterdammers. Een aantal scholen uit Kralingen-Crooswijk deed mee. Wethouder Joost Eerdmans kwam het opgehaalde zwerfvuil wegen op de Koeweide (foto).

Keep It Clean Day
Keep It Clean Day is bedacht tijdens de World Clean Up conferentie in Estland in januari 2012. De Bewonersgroep Slachthuisterrein maakt deel uit van de mondiale organisatie World Clean Up – Let’s do it. Nog tot en met 25 september zijn er 91 landen in de wereld talloze mensen in de weer om hun land op te ruimen.

Gouden knijper
Bijna 5000 Rotterdammers hebben zich vrijdag 18 september op Keep it Clean Day 010 ingezet om Rotterdam zwerfvuilvrij te maken. In totaal leverde dat 3670 kilo zwerfvuil op. Het gebied waar het meeste zwerfvuil werd opgehaald is IJsselmonde. Daar haalde bewoners, scholen en bewonersorganisaties maar liefst 1090 kilo zwerfvuil op. Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) overhandigde de Gouden Knijper 2015 aan de voorzitter van Gebiedscommissie IJsselmonde, Norbert Swaneveld. Eerdmans: “Ongelofelijk, wat een succes. Mijn felicitaties aan IJsselmonde, maar ook aan alle andere gebieden waar zoveel vuil is opgehaald door de bewoners”.

Keep It Clean Day crooswijk Eerdmans

 

Meer dan 100 initiatieven
Er waren op meer dan 100 verschillende locaties opruimacties. Bij de gemeente kwamen tot vorige week donderdag aanmeldingen binnen en de gemeente leverde waar kon nog extra spullen. In totaal zijn er meer dan 3000 knijpers, 500 bezems, 2500 hesjes en heel veel afvalzakken en handschoenen gebruikt.

Zwerfvuilvrij
De gemeente Rotterdam doet er alles aan om Rotterdam schoon te maken en te houden. Hulp van de Rotterdammers is hierbij essentieel. Ten eerste door papiertjes, blikjes kauwgom en peuken in de afvalbakken te gooien en vuilniszakken in de containers te plaatsen in plaats van er naast. Maar ook door samen de bezem te pakken en te zorgen voor een schone straat en buurt. Vorig jaar ondersteunde de gemeente voor het eerst Keep It Clean Day. Toen deden er 1000 Rotterdammers mee. Keep It Clean Day is onderdeel van het Rotterdams Offensief tegen Zwerfvuil. Schoon Genoeg!

Buurtwerk
Ook Buurtwerk (jongerenwerk – www.buurtwerk.nl) ging op verzoek van Anneke Strasters met verschillende groepen de straat op om afval in te zamelen. In totaal werd 41 kilo opgehaald.