• Blauwalg maakte zwemmen in de Kralingse Plas deze zomer onmogelijk

Lid van het algemeen bestuur het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Wim van Heemst (PvdA) vindt dat er nu eindelijk ‘s moet worden doorgepakt om wat te doen aan de blauwalg in de Kralingse Plas.

Hij bedoelt daarmee dat Agnes van Zoelen, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap en verantwoordelijk portefeuillehouder, ‘s gaat praten op het stadhuis. Van Heemst heeft de indruk dat het balletje heen en weer gaat tussen de Maasboulevard en de Coolsingel. Er wordt maar steeds onderzocht en intussen kan er ‘s zomers niet worden gezwommen in de Kralingse Plas. Hij heeft zich voorgenomen een motie in te dienen hierover, tijdens de vergadering van het algemeen bestuur op 30 september. Richt een taskforce op, er moet in dit land toch voldoende kennis zijn om hier iets aan te doen? Vindt Van Heemst. Hij stuurde De Ster onderstaand persbericht:

PvdA wil maatregelen tegen blauwalg
De fractie van de Partij van de Arbeid in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard verzoekt het dagelijks bestuur met klem voor het eind van het jaar 2015 een pakket van maatregelen aan het algemeen bestuur voor te leggen dat er op gericht is om in de zomer van 2016 eindelijk blauwalgvrij in het Kralingse Plas te kunnen zwemmen.

De blauwalg moet weg uit de Kralingse Plas. De PvdA-fractie ergert zich aan het gebrek aan daadkracht van het dagelijks bestuur. Na drie jaar van onderzoek en 4 miljoen euro’s verder is er nog geen enkel zicht op verbetering. Afgelopen zomer was het weer raak. Recreanten konden door de blauwalg weer niet ongestoord van het zwemwater genieten.

Na een uitgebreide en kostbare sanering door het waterschap en de gemeente Rotterdam is de Kralingse Plas aan het begin van de zomer 2012 schoon opgeleverd. De oplevering van de schone plas was een belangrijke mijlpaal. Er kon weer veilig gezwommen worden. Al snel was het echter uit met de pret. In augustus van 2012 werd voor het eerst een bijzondere soort van de blauwalg gesignaleerd, die het zwemmen onmogelijk maakte.

Wim van Heemst

De verantwoordelijke waterschapsbestuurder Agnes van Zoelen ging in gesprek met de gemeente Rotterdam en vroeg advies aan deskundigen. Onderzoeken werden gestart: tot nu toe zonder resultaat. Ook met het aantreden van het nieuwe waterschapsbestuur dit jaar is er nog geen voortgang te melden.

De PvdA-fractie verwijt Agnes van Zoelen gebrek aan daadkracht: “Na drie jaar zouden we toch met de blauwalg moeten hebben afgerekend in de Kralingse Plas? De vier miljoen euro’s die is uitgegeven aan de sanering is volledig in het water gevallen”, zegt Wim van Heemst namens zijn fractie. Samen met de gemeente Rotterdam moet de verantwoordelijke bestuurder snel met een pakket maatregelen komen om voor eens en altijd met de blauwalg af te rekenen. Gesteggel over de vraag wie verantwoordelijk is voor de blauwalg en over de verdeling van de kosten is volstrekt onacceptabel. Het waterschap is er voor de bewoners. Zij betalen voor schoon en veilig water. Zij willen een daadkrachtig bestuur dat kordaat optreedt.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.