Dermatologen in bijna alle ziekenhuizen en klinieken in de regio doen op 17 mei gratis screening naar huidkanker. Om aandacht te vragen voor de risico’s van uv-straling, is deze dag uitgeroepen tot nationale huidkankerdag.

Huidkanker komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. In de meeste gevallen onstaat het als gevolg van overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of zonnebank. Dermatologen adviseren om de blote huid (gezicht, hals, handen) het hele jaar door in te smeren met zonnebrandcreme en de zon te mijden op de warmste uren.

De verwachting is dat 1 op de 6 Nederlanders huidkanker krijgt. Belangrijkste oorzaak is de toename van het aantal oudere mensen. Die zijn langer blootgesteld geweest aan de zon en hebben geen voorlichting gehad over de risico’s. Met name mensen met een lichte huid en blond of rood haar hebben meer kans op huidkanker, omdat hun huid sneller verbrandt. Ook kinderen zijn gevoelig.

Wie zich op 17 mei door een dermatoloog wil laten onderzoeken, moet zich voor 7 mei opgeven via de site www.huidkanker.pro.

bron: www.rijnmond.nl

rijnmond_offline

 

 

huidkanker01