Zes weken zomervakantie kunnen lang duren, zeker voor kinderen. Het vaste ritme verdwijnt, en dan zijn vriendjes en vriendinnetjes ook nog op vakantie. Dit leidt maar al te vaak tot verveling. Terwijl buiten – dichtbij, maar ook verder weg – zo veel te ontdekken is! Knutselen met natuur in de tuin of op het balkon, naar een natuurspeelplaats in de buurt of naar een natuurgebied verder weg. In Zuid-Holland is genoeg te beleven.

Veel centra voor natuur- en milieueducatie bieden in hun gemeente een vakantieprogramma aan. Op www.weizigt.nl/vakantieactiviteiten vind je leuke vakantieactiviteiten in Dordrecht, en op www.destaduit. info staan tien buitenactiviteiten in de buurt van Rotterdam. Appels plukken bijvoorbeeld, vlotten bouwen, of speuren naar bevers. Ook als er geen activiteiten worden aangeboden is er genoeg te doen. Kijk bijvoorbeeld voor leuke activiteiten dicht bij huis op www.bit.ly/beleefbuiten, of voor natuurspeelplaatsen in de buurt op www.bit.ly/natuurspeelplaatsen.

Van grijs naar groen
Vanaf september start in tien Zuid-Hollandse gemeenten – Alphen aan den Rijn, Delft, Den Haag, Dordrecht, Gouda, Leiden, Rotterdam, Schiedam, Zoetermeer en Zwijndrecht – een natuurbelevingsprogramma voor basisscholieren en hun ouders. Het doel is om kinderen die nooit buitenspelen de natuur dichtbij en ver weg te laten beleven. We hopen met dit programma te bereiken dat kinderen en hun ouders zich willen inzetten voor het behoud van de natuur in Nederland. We werken van binnen naar buiten en van grijs naar groen: van de stoep voor de deur naar het natuurgebied buiten de stad. Waardering voor groen begint thuis, op school en in de wijk. Als kinderen waardering hebben voor het groen dichtbij, dan is de kans groter dat ze waardering ontwikkelen voor groen verder weg.

Cynthia en Ouafa
Deze aanpak is getoetst bij de twee Haagse meisjes Cynthia en Ouafa. Groen doet goed volgde de meisjes van hun stenen woonomgeving, naar de natuur dichtbij (het strand), tot in Nationaal Park de Biesbosch. Dit leverde drie prachtige filmpjes op, die de effecten van de natuur duidelijk laten zien. “Als je aan het spelen bent krijg je een heel actief gevoel. Je hersenen worden frisser”, aldus de meisjes. Bekijk de filmpjes op www.bit.ly/cynthiaouafa.

Groen doet goed
Spelen in de natuur is leuk en gezond. Kinderen die in een groene wijk wonen, regelmatig in de natuur spelen en zelf groente en fruit verbouwen zijn aantoonbaar gezonder. Helaas groeien veel kinderen op in grijze wijken. Ze spelen 50% minder buiten dan 20 jaar geleden en hun speelruimte is met 90% geslonken. Het resultaat wordt langzaam zichtbaar. Veel kinderen kampen met overgewicht en kinderen in de stad hebben steeds vaker last van ADHD, diabetes, angsten en depressies. Groen doet goed heeft dan ook als doel om meer kinderen de natuur binnen en buiten de stad te laten beleven. Neem voor meer informatie contact op met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Bereikbaar: maandag t/m donderdag, vrijdag (oneven weken) – IVN Zuid- Holland en Zeeland, Den Haag: 070-3023032, Goes: 0113-211675. Zie ook: www.ivn.nl

(ingezonden mededeling Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid)