Jaarlijks verwijderen wij ruim 150.000 kubieke meter slib uit sloten, vijvers en plassen. Een flinke hoeveelheid, genoeg om een goederentrein van gemiddeld 30 kilometer lang mee te vullen. Het verwijderen van dit slib, het zogenoemde baggeren, is erg belangrijk. Maar waarom?

Bagger ontstaat doordat bladeren, plantenresten en gronddeeltjes naar de waterbodem zakken. Langzaam maar zeker worden sloten en plassen hierdoor steeds ondieper. Zo kan bagger nadelige gevolgen hebben voor de aan– en afvoer en de kwaliteit van het water. Bovendien past er simpelweg minder water in een sloot, omdat die steeds ondieper wordt. Bij zware regenval neemt zo de kans op wateroverlast toe. Het is voor de natuur, mens en dier dus belangrijk om de sloten op orde te houden.

Samen zorgen we voor schone sloten en plassen Het hoogheemraadschap en gemeenten baggeren regelmatig de grote plassen en belangrijkste sloten. Voor kleinere sloten en plassen zijn bewoners en bedrijven die aan het water wonen of gevestigd zijn vaak zelf verantwoordelijk. Samen zorgen bewoners, bedrijven en waterschap zo voor droge voeten en schoon water. Wie precies verantwoordelijk is voor het baggeren van sloten en plassen bij uw woning of bedrijfspand, is terug te vinden in de zogenoemde legger. U vindt dit overzicht op hhsk.nl/regels/leggers.

Wanneer baggeren? Gaat u zelf aan de slag om een sloot in uw omgeving schoon te houden? De beste periode om te baggeren is vanaf 15 juli tot 1 november. Dit is de minst kwetsbare periode voor planten en dieren. Het is mogelijk om het buiten deze periode te doen, maar u moet dan wel extra maatregelen nemen om schade aan planten en dieren te voorkomen. Kijk voor meer informatie op hhsk.nl/onderhoudwatergangen.

Sloten controleren op diepte in maart en april Ieder jaar inspecteren meetploegen van de uitvoerder de sloten en plassen in ons gebied. Dit voorjaar doen ze dat in delen van de Krimpenerwaard. Op 1825 meetpunten wordt gekeken of de sloot diep genoeg is. Dit noemen we de Schouw Buitengewoon Onderhoud of Baggerschouw.

Wanneer is een sloot goed onderhouden? Het water in de sloten moet goed kunnen doorstromen. Veel bagger op de bodem van een sloot kan dit tegenhouden. Daarom moet een sloot in de Krimpenerwaard minimaal 50 centimeter diep zijn. In sommige gevallen is het niet mogelijk om deze diepte te halen. Wilt u dan alleen de bagger uit de sloot halen zonder te graven? De vaste bodem mag namelijk niet beschadigen. Als u veel sloten moet onderhouden, kunt u ook een baggeragenda maken met een van onze medewerkers. Kijk voor meer informatie op hhsk.nl/onderhoudwatergangen.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.