Wij zijn thuis een beetje francofiel. Natuurlijk, Fransen zijn helemaal geen aardige mensen, ik had liever gehad dat er Engelsen zouden wonen, alleen om de taal al. Maar ondertussen verslind ik veel lectuur die over Frankrijk gaat. Ik heb meer kilometers in Frankrijk gereden dan in alle andere buitenlandse landen bij elkaar.

Vorige week had ik het over Asterix, nu lees ik weer dat men in Frankrijk, in de Bourgogne, een kasteel genaamd Guédelon aan het bouwen is. Op zich niet zo bijzonder, zou u zeggen. Maar ze bouwen het wel volgens de inzichten, maatstaven en ideeën van het jaar 1226, dus meer dan 7 eeuwen terug in de tijd. Ze bouwen niet op een ruïne, nee, het wordt helemaal nieuw, op een plek waarvan ze in 1226 gedacht zouden kunnen hebben: ‘dit is een goede plek’. Sterker nog, de bouwlieden gaan zelfs gekleed in de toen gangbare kleren. En er komt dus geen elektrische boor aan te pas.

Er wordt wel voldaan aan de veiligheidseisen van deze tijd en aan de huidige wetgeving. Een noodzakelijk compromis. Nu zouden wij veel beter mortel gebruiken, maar dat doen ze niet. Ze gebruiken, wat er toen aan kennis was over bouwen. In 1997 is het begonnen en 2023 moet het klaar zijn. Dus in een tijdsbestek van 25 jaar. Ook echt uit die tijd. Soms zie ik in de Rotterdamse binnenstad ineens een gebouw van 40 verdiepingen dat er een jaar daarvoor nog niet stond. En waarom bouwen ze dat kasteel, zult u vragen. Dat is voer voor psychologen. Ze bouwen het niet om het kasteel, maar om het bouwen. Als ik nog eens in de buurt kom, ga ik een kijkje nemen. Die gekke Fransen toch.

Guedelon

1309 Guedelon 10 1309 Guedelon 5 Klik voor groot