Kijken vanuit je hart

“Wat gaat ze doen? Gymnasium of vwo?”, wordt er dikwijls aan haar ouders gevraagd. Met een ander opleidingsniveau wordt minder rekening gehouden. Heleen komt per slot van rekening uit een hoogopgeleid milieu, woont in een mooi huis in Kralingen en is nota bene de dochter van Ruud Lubbers die minister-president werd. Van jongs af aan heeft Heleen de Mooij – Lubbers (1967) op moeten boksen tegen de vooroordelen die er over haar bestonden. Zij verbaasde en verwonderde zich over het feit dat mensen zo snel vooroordelen en aannames over haar en anderen hebben en wellicht op de eerste plaats ook over henzelf. Welke gedachten en verwachtingen liggen hieraan ten grondslag? Deze vragen hebben tot op de dag van vandaag de aandacht van Heleen. Met haar boek ‘Ik zie jou’ probeert Heleen mensen verder te laten kijken dan hun eerste oordeel. “Niet oordelen is bijna onmogelijk, maar zie het oordeel en kijk er aan voorbij. Als we werkelijk gaan zien, gaat er een wereld voor ons open.”

Het is een zomerse dag in mei. Ruim een week geleden heeft Heleen de Mooij – Lubbers haar boekpresentatie gehad van haar boek ‘Ik zie jou’. Heleen staat in de keuken van haar huis in Kralingen waar ze samen met haar man Jan, dochter Willemijn, zoon Julian en hond Buddy woont. Oudste dochter Emilie woont inmiddels op zichzelf. Ze zet een schaaltje met speculaasjes op tafel, schenkt thee in en vraagt welke smaak thee ik wil. “Maakt niet uit, alles is goed”, antwoord ik. Heleen pakt een theezakje en bekijkt nieuwsgierig de vraag op het labeltje. Wat is je mooiste herinnering uit je kindertijd? Heleen begint te vertellen over haar kindertijd en dat ze eigenlijk een verzameling aan mooie herinneringen aan haar jeugd heeft. “De onverwachtse barbecues na
het hockey en de gezelligheid thuis, hier in Kralingen. De vakanties, de wandeltochten in Schotland.” Uit haar woorden blijkt dat Heleen een fijne jeugd heeft gehad. Maar dat er achter die mooie herinneringen ook een hoop onzekerheid en verdriet schuilgaat, weet je zonder voorbij de woorden te luisteren niet.

Jeugd
Heleen groeide op als dochter van Ruud Lubbers, die minister president werd, in het welgestelde milieu van Kralingen. Ze was als kind behoorlijk onzeker. Ze kon moeilijk leren en werd regelmatig gepest. “Mijn ouders accepteerden mijn niveau en hebben mij altijd geleerd te kijken naar mijn talenten en die te benutten. Maar de omgeving zag dat anders en zag minder mijn struggle.” Heleen was een nieuwsgierig meisje, maar bleef het liefst onzichtbaar.

Zie ook: het-nieuwe-boek-van-heleen-de-mooij-lubbers

Willemijn
De geboorte van haar dochter Willemijn vormt echter een belangrijk kantelpunt in haar leven. Zij ziet een spiegel in de ogen van Willemijn. Zij herkent zichzelf in haar dochter. “Spiegelen maakt dat je situaties herkent en ze kunt gaan plaatsen en uiteindelijk kunt begrijpen.” Willemijn had moeite met leren en ging naar een basisschool voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ondanks dat weet zij het – door te focussen op haar talenten in plaats van op haar beperkingen – uiteindelijk te schoppen tot het mbo en sleept zij als een van de beste leerlingen van haar opleiding ‘Dier en verzorging’ een diploma in de wacht, mede voor de Hippische Opleidingen die daarop volgen.

Zaterdag 1 juni jl. sprak Heleen de Mooij-Lubbers over haar boek ‘Ik zie jou’ in de Kralingse boekhandel Amesz. Velen schaften het boek aan en Heleen zette zich vervolgens aan het signeren. In de boekhandel lag haar boek naast dat van haar vorig jaar overleden vader ‘Ruud Lubbers – Persoonlijke herinneringen’ (april 2019). Dat ontroerde haar.

In Eigen Kracht
Een wijze les die Heleen hieruit trekt is dat je veel meer bent dat je denkt en dat er met goed kijken en luisteren een wereld voor je opengaat die je in eerste instantie niet zou vermoeden. Dat je grote stappen kunt maken als je bereid bent niet direct te oordelen, maar verder te kijken en scherper te luisteren. Het was de eerste stap in de richting van haar inmiddels succesvolle coachingsbedrijf ‘In Eigen Kracht’ waar gebeurtenissen uit In Eigen Kracht Een wijze les die Heleen hieruit trekt is dat je veel meer bent dat je denkt en dat er met goed kijken en luisteren een wereld voor je opengaat die je in eerste instantie niet zou vermoeden. Dat je grote stappen kunt maken als je bereid bent niet direct te oordelen, maar verder te kijken en scherper te luisteren. Het was de eerste stap in de richting van haar inmiddels succesvolle coachingsbedrijf ‘In Eigen Kracht’ waar gebeurtenissen uit.

Heleen wilde van jongs af aan Psychologie studeren. Ze was nieuwsgierig naar andere mensen en met name naar de achtergrond van hun gedrag. Omdat ze niet goed kon leren, heeft Heleen uiteindelijk voor de praktische kant van de psychologie gekozen en heeft ze zich door middel van coachingsopleidingen het coaching- en psychologievak eigen gemaakt. “Wij zijn zoveel meer dan ons IQ.” Met haar coachingsbedrijf wil zij mensen helpen hun balans en geluk te vinden en de harmonie te ervaren in wat zij zeggen, doen en voelen. Dit doet Heleen onder andere aan de hand van coaching met paarden. “Paarden spiegelen feilloos waar ons gedrag en gevoel incongruent is. De kern waar het werkelijk om gaat, wordt blootgelegd.”

Boek
Heleen deelt haar levenslessen en coachingservaring daar waar ze kan. Haar missie om mensen vanuit de ogen van hun hart naar hun omgeving te laten kijken, droeg eraan bij dat zij onlangs haar boek ‘Ik zie jou’ lanceerde. “Ik wil ook anderen inspireren om werkelijk gelukkig te ijn en te kijken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Ik hoop dat de lezers in een of meer verhalen herkenning vinden en een mooi inzicht mogen ontvangen hoe anders te kijken naar de wereld om hen heen.” In haar boek deelt ze haar persoonlijke reis en neemt ze haar lezers aan de hand om te vertellen wat ‘In je eigen kracht staan’ nou precies betekent. “Door van ‘op eigen kracht’ naar ‘in eigen kracht’ te gaan, wordt soms het onmogelijke mogelijk en kan je boven alle verwachtingen uitstijgen. Alles wat je aandacht geeft, groeit.”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.