Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard waarschuwt voor blauwalg in de zwemwateren. Blauwalgen hebben meestal een blauwgroene kleur. Blauwalgen komen in die wateren voor die veel voedingsstoffen (met name stikstof en fosfaat) bevatten. Samen met gunstige (weers)omstandigheden kan dit leiden tot een massale groei, een bloei van de algen. Met name het warme weer van de afgelopen weken speelt een rol.

Van verschillende blauwalgen is bekend dat zij giftige stoffen (cyanotoxines) kunnen produceren. Zwemmers kunnen in aanraking komen met microcystine door het inslikken van water of doordat de huid of ogen in contact komen met water. Microcystine kan leiden tot misselijkheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, huidirritatie en geïrriteerde ogen. Vooral kleine kinderen, oudere mensen en dieren zijn gevoelig voor gezondheidsklachten. U wordt bovendien dringend afgeraden om uw hond in besmet water te laten zwemmen. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Dieren hebben eerder last van klachten door hun geringere omvang.

Op de website www.zwemwater.nl vindt u alle officiële zwemwateren. Hier kunt u checken of de recreatieplas u wilt bezoeken gecontroleerd wordt en of deze locatie een positief zwemadvies heeft.

Bron www.schielandendekrimpenerwaard.nl

alg
foto wikkipedia