Markus de Raad neemt afscheid van de Ramleh Apotheek

Markus de Raad is met ingang van 1 januari van dit jaar geen mede-eigenaar meer van de Ramleh Apotheek, gevestigd in Kralings Gezondheidscentrum Levinas. Voormalig compagnon Rob Brouwer is nu in zijn eentje de baas. De Kralingse apotheek bestaat al sinds 1939.

In 1979 begon Markus als apotheker in Kralingen, op de vorige locatie, op de hoek van de Oudedijk en Ramlehweg, in Kralingen, daar waar nu een dokterspraktijk is gevestigd. Hij woont alweer een poos in Bergen op Zoom, samen met zijn vrouw Corrie. Daar kan hij paardrijden, zijn grote hobby.

Veldmuis

De Ramleh Apotheek verhuisde 7 jaar geleden van de Ramlehweg naar Gezondheidscentrum Levinas aan het Noordeinde. Dat bracht veranderingen met zich mee maar de voordelen zijn evident. Als je naar de huisarts bent geweest, is het bijvoorbeeld handig als je daarna meteen in hetzelfde gebouw je recept kan ophalen. Het Kralingse gezondheidscentrum biedt ‘zorgpaden’ omdat de medici en paramedici in hetzelfde gebouw gevestigd zijn.

Op de vorige locatie kwam er nog wel eens iemand voor chloroform, ‘om een veldmuis te euthanaseren’, zegt Markus. Dat gebeurt niet meer, want Levinas ligt niet aan een drukke, doorgaande weg zoals de Oudedijk. Dus ‘minder handverkoop’.

Decoraties

Corrie de Raad is bioloog en gaf les op een middelbare school maar werkte jarenlang mee in de apotheek, op de achtergrond. Zij bekommerde zich om de administratie, de ‘decoraties’, d.w.z. de etalages en zij organiseerde de jaarlijkse uitstapjes met het personeel. Door de jaren heen werden alle provincies bezocht, met plakboeken vol foto’s als gevolg.

Bakkerszoon

Markus de Raad werd in 1951 geboren in Utrecht, als zoon van een bakker. Bakkerij De Raad bestaat niet meer. Nog een poos probeerde Markus beide ballen in de lucht te houden, hij runde nog de bakkerij terwijl hij al apotheker was. Halverwege de jaren ’80 verkocht hij, met pijn in het hart, de bakkerij aan het personeel. Markus: “Ik kon het eigenlijk niet goed maar we hadden hele mooie saucijzenbroodjes”.

Keurslijf

Sinds 1979 is er veel veranderd in de apotheek. Om te beginnen door de komst van de computer. Veel meer dan vroeger is er aandacht voor bijwerkingen en gelijktijdig gebruik van diverse medicijnen. De apotheek heeft een zgn. zorgtaak. Tegenwoordig bepalen de verzekeraars welk geneesmiddel wordt verstrekt. De vrijheid van inkoop is verdwenen. “Het is een keurslijf”, zegt Markus.

LUMC

Markus de Raad lijdt al geruime tijd aan een ernstige spierziekte (geen ALS) die goed onder controle is, dankzij een medicijn. Zijn opgewektheid heeft er niet onder geleden. Dat medicijn betrekt hij, natuurlijk, van de Ramleh Apotheek (onbetaalbaar via de fabrikant, betaalbaar via het Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC). Dat blijft zo. Corrie blijft nog één jaar ‘de decoraties’ doen. Kennelijk vindt zij dat leuk. Zou Markus dan met haar meekomen uit Bergen op Zoom of prefereert hij dan zijn paard?

Trager

Voor al die mensen die met pensioen zijn en zeggen dat ze het veel drukker hebben dan toen ze nog werkten, heeft Markus (67 jaar) deze mededeling: “Je bent gewoon trager”. De nuchtere apotheker.

Afscheid van patiënten

Op 7 maart nam Markus de Raad afscheid van zijn collega’s en mede-zorgverleners, in Gezondheidscentrum Levinas. Zijn afscheidscadeau gaf hij weg, aan de senioren van Aafje Hoppesteyn in Kralingen-Crooswijk – de workshop ‘Kunst van en voor elkaar’. Zie: mary-ann-art.nl/kunst-van-en-voor-elkaar. Op donderdag 14 maart is het de beurt van de ‘patiënten’, van 13.30 tot 17.30 uur, weer in Levinas.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.