Verdwijnen van winkels zie je ruim van te voren aankomen. Bijvoorbeeld bij winkels waarvan het product niet meer wordt gekocht. Wie koopt er vandaag de dag nog een typemachine? Of omdat de bereikbaarheid van de winkel afneemt door het weghalen van gratis parkeerplaatsen. Geen parkeerplaatsen, geen winkel. Als frequente en fanatieke openbaar vervoerreiziger, moet ik zelfs constateren dat ik winkel met de auto. De reden is simpel. Ik koop maximaal één keer per week in en met loodzware flessen is dat niet zonder gezondheidsschade met de tram te doen. Als automobilist zoek je de winkels uit, waar je het dichtst bij kunt parkeren. Maar daar wil ik het niet met u over hebben. Dat hypocriete gemeenten krokodillentranen huilen omdat ze niet begrijpen dat winkels minder omzet hebben en moeten sluiten, omdat diezelfde gemeenten het parkeren duurder hebben gemaakt, heb ik al vaker op deze plaats besproken en daar wijd ik nu slechts deze lange zin aan.

Ik wil het hebben over nieuwe producten die er snel in de winkels moeten komen. Producten die je makkelijk kunt meenemen in de tram. Het avondeten voor die dag. De mens van nu wil het volgende: exact die ingrediënten die je nodig hebt, het eten vers klaarmaken en geen afval. Lukt dat? Wel met een voedselpakket besteld op internet. Maar bij een gewone winkel? Je wilt groentesoep maken. Wat heb je daar voor nodig? Eén aardappel (om te binden). Hoe kom je aan één aardappel? Naar de markt gaan? Ik zie het al voor me: Heeft u één aardappel voor me? Zo ouwe, geef je een feestje? Nee, dat niet. Maar er zijn gelukkig complete soeppakketten te koop. Maar wat als ik rijst, met sperziebonen en karbonade met 1 glas wijn voor 1 persoon wil eten? Dan is er geen compleet pakket in de winkel te koop. Moet ik dan weer thuiskomen met een Italiaanse pizza in een doos? Ik wil ook wel eens met een Nederlandse-maaltijd-doos die gekocht is in een Rotterdamse-bakstenen-winkel in de tram zitten. Kortom winkels, ik koop liever bij u dan op internet. Maar dan moet u wel precies verkopen waar ik voor kom.

Eduard Schuringa

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]