Vertrouwde gezichten achter een toonbank, ze verdwijnen meer en meer. Helma van Veen van ‘gemakswinkel’ CIGO in Winkelcentrum De Esch is nog zo iemand maar niet lang meer. Op zaterdag 22 februari gaat het rolluik voor ’t laatst open en weer dicht. Helma stopt ermee, na 17 jaar.

Helma begon in 2003 met wat toen nog de Multishop heette. Op dat moment was ze sinds 1991 al werkzaam in de supermarkt (eerst Edah, later PLUS) in het winkelcentrum, samen met haar man Jos. Die zei toen ‘laten we dat erbij doen’. In 2005 stopte het echtpaar met  PLUS, Helma ging door met Multishop en Jos ging wat anders doen. Hij bestiert nu alweer een flink aantal jaren De Pomp – meetingpoint, eetgelegenheid, lunchmogelijkheid en gelegenheid voor feesten en partijen, in Pompgebouw De Esch, vlakbij het winkelcentrum.

Projectontwikkelaar

Het huurcontract loopt 1 maart a.s. af. Helma wil er niet weer voor 5 jaar instappen. De onzekerheid over wat er gaat gebeuren met het winkelcentrum, een projectontwikkelaar heeft daar het oog op laten vallen, speelt een rol en hoe gaat het in de toekomst met de tabaksbranche? Zijn nieuwe investeringen nodig? Daar schrikt Helma voor terug.

Onvoldoende

Bij CIGO zijn rookwaren, kansspelen, beltegoed, lectuur, wenskaarten en kantoorartikelen te koop. Ofschoon Helma in de loop der tijd het assortiment en de service uitbreidde met van alles, zoals cadeau-artikelen, lampen, zonnebrillen, snoep en het DHL ServicePoint, was het resultaat onvoldoende.

Brand

“Ben nog geen dag chagrijnig naar m’n werk gegaan”, zegt Helma. In mei 2008 brandde de winkel totaal uit. Kortsluiting was de waarschijnlijke oorzaak. Helma betrok vervolgens een andere unit in het winkelcentrum.

Zonnewoning

Het echtpaar Van Veen woont sinds 1995 in De Esch, in een van de zgn. zonnewoningen, bovenop de voormalige reinwaterkelders, met uitzicht op de Maas. Helma: “Daar blijven we”. Hun twee kinderen, een jongen en een meisje zijn al heel lang het huis uit.

‘Stom’

Een klant, als hem duidelijk wordt dat CIGO gaat sluiten: “Wat stom!”  Een jonge vrouw vraagt om een pakje Marlboro en een velletje postzegels. Jaap werkte ooit in de nabijgelegen Erasmus Universiteit en is klant van het eerste uur. Hij is gepensioneerd maar blijft komen omdat hij dat gezellig vindt. Dochter Suzanne komt binnen met Helma’s kleindochter Zoë, 17 maanden jong. Dat is het moment voor de foto. Het gesprekje met Helma wordt doorlopend onderbroken. Eigenlijk is het geen moment stil in de winkel op dinsdag 21 januari. En als het dan toch even zo is, dan is er meestal wel iemand die een praatje komt maken, aldus Helma. Zo gaat dat in een buurtwinkel.

Baan

Gedurend die 17 jaar in Multishop / CIGO heeft Helma maar 2 dagen overgeslagen, een vanwege dagopname in het ziekenhuis en de ander wegens de crematie van haar vader. Ze zoekt een baan, liefst een die lijkt op het werk in de CIGO winkel.

Het hoort erbij maar je kan je voorstellen dat ze het meent. Helma: “Ik bedank al m’n klanten voor de afgelopen jaren. Ik zal ze missen”.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.