Dick Gebuys werd geboren in Rotterdam-Hillesluis. Hij groeide op in Carnisse, Charlois.

Hij studeerde in Amsterdam aan de UvA en in Gent aan de Universiteit Gent. Dick  debuteerde als dichter in 1984. Hij schreef in die tijd ook reisverhalen en toneelstukken.

In 2018 kwam zijn dikke boek ‘Berini’ uit, verhalen over literatuur, kunst, muziek, het leven en de liefde.

In 2019 publiceerde hij ‘Kampen des Doods’, gedichten over de Holocaust.

In 2020 verscheen ‘Jezelf blijven ontwikkelen’, het levensverhaal van de Rotterdamse politicus en bestuurder Hamit Karakus.

Op vrijdag 16 juni vertelt Dick over de boeken die tot stand kwamen tijdens de corona-periode en kort daarna.

Een periode waarin hij ook met pensioen ging nadat hij 42 jaar leraar Nederlands was geweest op een middelbare school in Heerlen.

Sinds 2004 verblijft Dick regelmatig in Vietnam. Geïnspireerd op het werk dat zijn vriendin doet voor zwerfhonden, schreef hij ‘De Hondenmoeder’, een verhaal door honden verteld.

Over de Vietnamese peetvader van de speelfilm Dang Nhat Minh schreef hij in het Engels een studie ‘Nostalgia for the Countryside’ die in 2023 in Ho Chi Minh City verscheen.

‘Zeventig’ is een novelle over twee mensen die zeventig worden en terugkijken op hun leven. Dit verhaal inspireerde tot foto’s. tot een hoorspel en tot een tiental muzikale composities.

Honderd jaar na diens geboorte werd in Parijs ‘Mouloudji – de schrijver, de zanger, de schilder, de jongen van de straat’(2022) gepresenteerd, over de Franse zanger Marcel Mouloudji, bekend van bijvoorbeeld ‘Le Déserteur’.

Kort geleden kwam zijn tiende dichtbundel uit, ‘Verwondering’, gedichten rond dingen die de dichter verwonderden.

Met daarin natuurlijk ook gedichten over zijn geboortestad: over zijn jeugd in Carnisse en over de dag van het Bombardement op 14 mei 1940.

De leraar ging misschien met pensioen, maar Dick wil nog altijd zaken die hij belangrijk vindt aan mensen doorgeven. Daarvan getuigen twee boeken die hij schreef over favoriete schrijvers: over de Vlaming Chris De Stoop en de Indische Nederlander Reggie Baay.

Deze week rolde een laatste product van de pers, ‘Een outsider tussen de pedalen – wielerverhalen’, onder andere over de legendarische Fedor den Hertog.

www.boekhandelsnoek.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.