Ik sta op een datingsite ingeschreven. Maar ga er alleen op als ik een bericht heb, dan ga ik kijken of hij de moeite waard is. Degene die reageert. Het is sowieso een hele gekke tijd om te daten maar je gaat wel steeds meer krijgen dat mensen online hun geluk gaan beproeven, zeker nu vanwege de corona tijd. Je mag nergens meer naartoe en je ziet niemand meer. Je kan niks meer. Maar tegelijkertijd gieren die hormonen door ons lijf. Die kunnen niet op de wachtstand omdat het corona tijd is. Dus ga je online kijken of er een gast voor jou tussen zit. Daten online is een vak apart.

Ja echt, je gelooft het niet, je moet verbaal heel sterk zijn, anders word er over je heen gelopen waar je bij zit. Je moet scherp zijn, omdat je typend elkaar aan het uitproberen bent. Je moet uitkijken dat als je typt je niet de verkeerde woorden gebruikt. Zodat de ander zich beledigd gaat voelen en dat soort ongein. Ik was dus in gesprek met een advocaat. Ik weet dat dit soort mannen al een kop hebben van: je mag blij zijn met mij. Maar ik draai het meteen om en laat blijken dat we blij moeten zijn met elkaar. Waarschijnlijk plaatsen anderen hem op een voetstuk, ik niet. Mijn ex-man is jurist, dus ik ben wel wat gewend. Maar dat zeg ik niet meteen tegen ze, als ik in gesprek ben. Ik vertel alleen wat nodig is bij die ene persoon. Wij waren dus al een poos in gesprek. En ik vind het fantastisch om columns te schrijven of boeken maar het gekke is dat ik het haat om online uren te typen met mannen. Omdat je hele boekwerken vol typt omdat je elkaar nog niet kent en je dan dus je hele leven in een notendop steeds moet vertellen en omgekeerd alles typend te weten moet komen van hem. Ik ben dan vrij direct om te zeggen: ik haat typen, laten we bellen. En als je op dat moment geen privacy hebt, ook goed, dan op een ander moment, maar laten we overgaan tot bellen.

Dat is meestal een spannende vraag omdat het meestal het moment is waarop mannen afhaken. Het kunnen vele redenen zijn waarom ze niet willen overgaan tot bellen. Ik sta altijd open voor een gesprek, praat met mij, zeg ik altijd. Ik kan niet in je hoofd kijken en doe ik ook niet. We zijn volwassen en weten inmiddels dat we dingen bespreekbaar moeten maken. Weet je wat het is, internet / digitaal is abstract. Je kan de ander niet in de ogen kijken, je moet de letters lezen en aannemen wat daar staat. Ondanks dat typen heel koud is, kunnen de woorden die naar je getypt worden, soms leven. Op zijn Nederlands zouden we zeggen: het komt binnen. Dat is echt zo, hè. Je moet er met je ziel en lichaam ook voor openstaan om kleine dingen op te vangen. Ik vroeg dus aan deze man die advocaat is om te bellen. En uit het niets, heel koud, antwoordde hij met: doe ik niet, straks schrijf je over mij. Een heel vreemd antwoord. Daarmee doe je meteen de deur dicht. Ik was woedend dat hij dat zo zei. Wat blijkt? Ik heb hem gezegd dat ik voor www.desteronline.nl schrijf. En ik vroeg een keer heb je al een stuk gelezen van mij? Dat had hij gedaan. Maar hij is natuurlijk een snuggere kerel en had door dat ik schrijf over dingen die ik meemaak. Dus voelde hij zich bedreigd. En dacht dat ik over hem zou kunnen schrijven. Ha, ha. Ik was dat niet van plan. Maar ga dat nu toch doen ja, echt.

Ik schrijf over hem zonder dat ik hem beschadig. Dat is wat ik hem wil laten zien. Dat we helemaal niet argwanend hoeven te zijn. Het valt allemaal wel mee. Ik schrok wel toen hij zei: ik ga niet met je bellen, anders schrijf je misschien over mij. Lita zou Lita niet zijn als ik hem niet op andere gedachten wil brengen. Als het aan hem lag was hij klaar met mij. Maar ik dacht: nee, voor zo iets stoms  ga je ons contact toch niet om zeep helpen? Uiteindelijk is het contact wel doodgebloed. Ik laat het dan ook zo. Ik heb geen zin om alleen aan de kar te trekken. Het moet van beide kanten komen. Dus, dat was het contact dan. Soms baal ik wel, omdat ik denk: ik heb er wel mijn tijd en energie in gestopt en wat levert het mij per saldo op? Niks. Ach ja, dat weten wij niet van tevoren. Als je niks doet, gebeurt er niks. Dan weet je het ook niet.

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.