Drie dagen, ruim 300 deelnemers, meer dan 60 sessies en een bomvol programma. De Historicidagen 2022, het grootste meerdaagse evenement voor historici in de Lage Landen, staan op het punt van beginnen. Van donderdag 25 tot en met zaterdag 27 augustus staat Rotterdam volledig in het teken van het thema Grenzeloze Geschiedenis. De Historicidagen worden georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De dagen worden afgetrapt met een gevarieerd cultureel programma waarin deelnemers de gaststad van deze editie, Rotterdam, beter kunnen leren kennen. Er is keuze uit een keur aan activiteiten: van een stadswandeling langs plekken die belangrijk waren voor het slavernijverleden van de stad, tot een rondvaart door Europa’s grootste haven, of een bezoek aan een van Rotterdams’ befaamde culturele instellingen, zoals het Maritiem Museum, het Stadsarchief of het recent geopende Depot Boijmans Van Beuningen.

Op donderdagavond en vrijdagochtend zijn er twee plenaire lezingen door gerenommeerde sprekers: de Amerikaanse hoogleraar stadsgeschiedenis Carl Nightingale en de Amsterdamse hoogleraar medische geschiedenis Manon Parry. De vrijdag en zaterdag staan voornamelijk in het teken van het omvangrijke sessieprogramma, waarin de diversiteit en dynamiek van het gehele historische werkveld voorbijkomt. Met thema’s als natuur & klimaat, stadsgeschiedenis, politiek & bestuur, onderwijs, erfgoed en kolonialisme & dekolonisatie is er voor elke historicus, uit binnen- én buitenland, wat wils. De Historicidagen 2022 worden afgesloten op de zaterdagmiddag met een talkshow waarin vertegenwoordigers van verschillende Rotterdamse culturele organisaties in gesprek gaan over de prikkelende vraag: wat typeert de Rotterdamse cultuur?

Over de Historicidagen
De Historicidagen zijn een tweejaarlijks terugkerende ontmoeting tussen historici in de ruimste zin van het woord. Deze derde, Rotterdamse editie vindt plaats van 25 tot en met 27 augustus op Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en staat in het teken van het thema Grenzeloze Geschiedenis. Zijn grenzen noodzakelijk voor het vak? Kunnen we onze wereld vangen in nationale historische canons, zonder aandacht te hebben voor ontwikkelingen op wereldniveau? En omgekeerd, is het mogelijk een historisch verhaal te vertellen zonder rekening te houden met nationale kaders? Meer informatie: historicidagen.nl.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.