De gemeente wil minder zwerfafval op straat. Slimme camera’s kunnen daarbij helpen. In Oud-Crooswijk en Feijenoord start in september hiermee een proef.

‘Schouwen’ is één van de manieren om afval op straat terug te dringen. Dit betekent dat medewerkers van de gemeente regelmatig de straat op gaan om te kijken waar het goed gaat en waar het beter kan.

Dit ‘schouwen’ is nogal tijdrovend. Er is niet altijd tijd om alle plekken te bezoeken die aandacht nodig hebben.

Daarom start de gemeente met de proef ‘digitaal schouwen’. Dit gebeurt vanuit een auto en met hulp van een camera. De camera maakt opnames van de buitenruimte.

Met hulp van slimme software moet het systeem uiteindelijk automatisch zwerfvuil ‘herkennen’. Zo kan er veel sneller een reinigingsploeg ingeseind worden om op specifieke plekken op te ruimen.

Trainen
Vanaf september probeert de gemeente dit systeem uit in Feijenoord en Oud-Crooswijk. Er wordt getest in twee verschillende periodes. Zo leert het systeem ook de verschillende seizoenen kennen. Want: de software moet natuurlijk wel het verschil zien tussen herfstbladeren en afval.

In het begin is de proef alleen bedoeld om het systeem te ‘trainen’ in het herkennen van afval op de straat. De software maakt nummerplaten en mensen onherkenbaar. Dit heet blurren. De gemeente is namelijk alleen geïnteresseerd in het afval op straat. Deze geblurde beelden worden opgeslagen, daarmee wordt het systeem getraind.

Als de techniek voldoende is ontwikkeld, wil de gemeente verschillende gemeentelijke bedrijfswagen voorzien van deze slimme camera’s. Op termijn kan de software ook ingezet worden om andere ‘vervuiling’ te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan onkruid of afval dat naast containers is gezet.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.