Rotterdam staat met recht bekend om haar moderne architectuur. Maar wist je dat onze stad talloze gebedshuizen telt, ieder met een unieke geschiedenis en karakter?

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2022 zetten deze heilige huisjes daarom hun deuren wagenwijd open voor alle inwoners, geïnteresseerden & liefhebbers van religieus erfgoed.

Van 27 mei tot en met 4 juni doen deelnemende gebedshuizen mee met een openstelling of culturele publieksactiviteit die ze past. Zo ontstaat een breed en divers programma vol lezingen, concerten, vieringen, rondleidingen en tentoonstellingen. Benieuwd naar de deelnemende gebedshuizen?

www.heiligehuisjesrotterdam.nl /locaties

Pro Rege in Kralingen

Centrum Pro Rege is in 1924 gebouwd door de beroemde architecten Willem Kromhout en Egbert Reitsma voor de Gereformeerde Kerk Kralingen. Omdat er toen een zeer boeiend verenigingsleven was, is veel aandacht geschonken aan de accommodatie van de zalen. Pro Rege is ook gebouwd voor kinderen, wat uniek is. Het is als kerk in gebruik bij de Protestantse Kerk (2 wijkgemeentes) en de Methodist Church of Ghana (SKIN).

De kerkzaal heeft een uitstekende akoestiek en wordt daarom vaak gebruikt voor concerten van hoog niveau (zie www.muzikc.nl)  en presentaties. Veel koren repeteren er al jaren, net als Politie Harmonievereniging Hermandad.

Het gebouw heeft geen drempels en is daardoor uitstekend bereikbaar voor mensen met een beperking. Er is een
invalidentoilet en een lift. Er is een uitstekende bereidingskeuken waar groepen samen kunnen koken en eten. En er is een gezellige bar.

Pro Rege

zalencentrum, kerkzaal,
Oudedijk 113, Rotterdam (Kralingen), tel. 010-4527860;
www.proregekralingen.nl/kerkelijkcentrum

Programma in Pro Rege

Zaterdag 28 mei

11.00 – 12.30 uur concert: Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov en soliste Anneke Attema

Het Young Talents Orchestra bestaat uit talenten van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut en Codarts en wordt geleid door Mikhail Zemtsov. Soliste is Anneke Attema, contrabassiste. Zij is laureaat van Classic Young Masters. Dit zijn jonge mensen die door Classic Young Masters begeleid worden om beroepsmusicus te worden.  Stichting Muzikc heeft een afspraak dat een door hen geselecteerd talent een optreden krijgt bij één van hun concerten.

14.00 – 16.00 uur concert: muziekensemble ‘Galata’ speelt traditionele volksmuziek op authentieke Turkse instrumenten

Een muziekale reis door Turkije! Het Ensemble ‘Galata’ o.l.v. Semih Arikan speelt op authentieke Turkse muziekinstrumenten en laat muziek horen uit verschillende delen van het land. De musici zij docent bij Codarts en de muziekschool Semih Arikan. Met medewerking van Duygu Alkan, zang, Julia Tavit, piano en Veysel Cesur, percussie. Anne Gercama, voorzitter van Stichting Muzikc houdt aan het begin van het concert een korte inleiding.

Dinsdag 31 mei

13.45 – 17.00 uur ontmoeten: haak aan bij de lokale bridgeclub, ook spelers zonder bridgepartner zijn van harte welkom. Bridgeclub Kralingen, informatie: 06 57908390.

Dinsdag 31 mei 14:15-15:45 uur en woensdag 1 juni 10.30 – 12.00 uur muziek: Lekker zingen voor mensen van 30 tot 90 jaar. Liedjes van Ramses Shaffy, Claudia de Breij, Simon en Garfunkel, de Beatles, jazzy. Oefenen onder leiding van een professionele zangcoach en pianist. Nieuwe koorleden zijn van harte welkom! Zie ook: www.wemel.nl/bram en saar of zingmetkarin@gmail.com

20.00 – 22.30 uur ontmoeten: maak kennis en doe mee met Shantykoor Rotterdam tijdens hun open repetitie in Pro Rege

Het Shantykoor Rotterdam is het eerste shantykoor van ons land. Het treedt regelmatig op, bijvoorbeeld bij tewaterlatingen van schepen, bezoeken van cruiseschepen en officiële plechtigheden van de Gemeente Rotterdam.
U bent hartelijk welkom op onze repetitieavond! . Zie ook: www.shantykoorrotterdam.nl

Woensdag 1 juni

13.00 – 14.00 uur lezing: De Kralingse Buitenplaatsen van de 16e tot de 21e eeuw door de Kralingse schrijver Robert J. Ligthelm.

De Kralingse schrijver Robert J.Ligtheim geeft een exposé over de geschiedenis van Kralingen, met name over de buitenplaatsen in dit stadsdeel. Dit in samenwerking met de Oosterboekhandel J. Amesz. Er zal een boekentafel zijn met boeken over de geschiedenis van Kralingen. Robert Ligthelm woont in een huis dat ontworpen is door de beroemde architect Willem Kromhout.

14.00 – 15.00 uur lezing: over de bouwgeschiedenis en architecten van Pro Rege door Ir. Lucas van Zuylen

Ir. Lucas van Zuylen, restauratie-architect en adviseur erfgoed voor verschillende gemeenten, geeft een presentatie over de architecten van het kerkgebouw Pro Rege. Dit Centrum is gebouwd in 1924 door de bekende architecten Willem Kromhout en Egbert Reitsma. Kromhout is o.a. bekend van de fabriek en het kantoor van Heineken aan de Crooswijksesingel in Rotterdam en het door brand verwoestte Ypenhof in Kralingen. Egbert Reitsma heeft tientallen Gereformeerde kerken gebouwd, met name in het Noorden van het land. Veel van de gebouwen van deze architecten zijn rijksmonument. Alleen al in Kralingen staan 5 woonhuizen die rijksmonument zijn.

15.00 – 16.00 uur duurzaam Pro Rege

In Pro Rege vinden regelmatig bijeenkomsten plaats met als thema ‘Duurzaamheid’. Deze worden georganiseerd door de werkgroep Duurzaamheid van de Protestantse Kerk Kralingen. Deze werkgroep organiseert ook excursies, b.v. naar de Floating Farm, het Eiland van Brienenoord of de Belevenisboerderij. De Floating Farm is een geweldig Rotterdams initiatief dat heerlijke melkproducten oplevert! Ook organiseert de Duurzaamheidsgroep lezingen, zoals door het Bureau Stadsnatuur en de Vogelklas Karel Schot. U kunt kennismaken met de Herenboeren. Er is informatie op de boekentafel en een aantal mensen die informatie kan geven over de duurzaamheidsgroep, de vogelklas en de stichting Herenboeren Rotterdam. Het doel van Herenboeren is onder leiding van een professionele boer ‘samen duurzaam voedsel  te produceren’ op fietsafstand van Rotterdam en door midel van een lidmaatschap  (tot maximaal 200 gezinnen) geïnteresseerden in de stad met elkaar te verbinden. Je krijgt dan iedere dag heerlijke groente, vlees en eieren op tafel voor 10 euro per week of en vegetarisch pakket voor 6 euro. Meer informatie is te vinden op www.rotterdam.herenboeren.nl

19.45 – 22.00 uur open repetitie: door Politie Harmonievereniging Hermandad

De Politie Harmonievereniging Hermandad repeteert al vele jaren in Centrum Pro Rege. Het jaarlijks Nieuwjaarsconcert vindt ook plaats in Pro Rege, in de kerkzaal. Na afloop van het concert wordt het glas geheven in de gezellige bar boven. U kunt zonder meer meedoen met een repetitie, maar ook een keer komen kijken. Informatie vindt u op www.hermandad-rotterdam.nl

Donderdag 2 juni

20.00 – 22.30 uur open repetitie: Rootskoor Rotterdam zingt wereldmuziek

Kennismaken met wereldmuziek. Als u van zingen houdt en u wilt kennismaken met ons Rootskoor, bel dan met Franca, tel. 010 422 0658. U bent zeer welkom, maar bel voor data en tijden! Zie ook de webstie: www.rootskoorrotterdam.nl

20.00 – 23.00 uur Tango dansen o.l.v.
Argentijnse duo Maral en  Mariano
Laplume met live muziek.
Om mee te doen of naar te kijken.

Vrijdag 3 juni

15.30 – 16.30 uur concert: concertprogramma ‘Bach and Friends’ door organist Arjan Breukhoven. Met muziek van Johann Sebastian Bach en van componisten die de jonge Bach wisten te inspireren, zoals Georg Böhm en Dietrich Buxtehude.

Arjan Breukhoven geeft jaarlijks talloze concerten uiteraard in eigen land, maar ook in vele andere landen binnen Europa, USA, Rusland en Australië. In 2021 waren er tournees naar o.a. Oostenrijk, Duitsland en de USA. In 2022 staat een tournee gepland naar Australië. Hij werkt als pianist en als organist regelmatig samen met nationale en internationale artiesten. Bovendien is Arjan Breukhoven dirigent van een drietal zeer grote mannenkoren en van het ‘Australian Christian Men’s Choir’ in de Australische stad Perth.

Arjan verleent jaarlijks  zijn medewerking aan zo’n 400 concerten en diensten. Regelmatig werkt hij mee aan opnamen voor de Evangelische Omroep. Ook heeft Arjan Breukhoven aan talloze dvd- en cd-producties meegewerkt welke  in binnen- en buitenland werden opgenomen. Als componist is hij bekend door zijn vele composities voor koor, orgel en andere instrumenten. Arjan Breukhoven is als organist verbonden aan de Hervormde Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs.

Meer informatie? Bezoek op internet: www.arjanbreukhoven.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.