Al 7 keer was een schilderij uit de serie Paulus van kunstenaar Willem van Hest te gast in onze kerkdiensten, de zomer door. Door naar het werk van Van Hest te kijken kwam er nieuw licht op bijbelteksten. Een boeiend gesprek tussen kunst en kerk.

Op Open Monumentendag 10 september is de Hoflaankerk open van 11 tot 17 uur. Dan is de hele serie Paulus bij elkaar te bewonderen. Om 17.00 uur is er lezing door de kunstenaar, reactie op papier van ds Rian Veldman en live van ds Ilse Hogeweg. De lezing is vrij toegankelijk, zonder aanmelding.

Gewoon komen! Weet je welkom!

Open Monumentendag Hoflaankerk
zaterdag 10 september | Hoflaankerk, Hoflaan 1 | open van 11 – 17 uur
Paulus tentoonstelling | 17.00 uur lezing Willem van Hest + nagesprek
vrij toegankelijk

www.hoflaankerk.nl

 

Willem van Hest
”Ik voel me verbonden met het universalisme van Paulus, in de drang naar een betere, een rechtvaardiger wereld. Hij kreeg veel tegenstand vanuit de joodse gemeenschap die vond dat men ook de oudtestamentische wetten en gewoonten moest overnemen. Paulus keerde zich hier fel tegen en verklaarde dat een mens alleen tot God kan komen op grond van geloof, gekoppeld aan wat voor hem de meest sublieme gebeurtenis aller tijden was: de verrijzenis van Christus en het ontstaan van het christendom.”   

van-hest-03

“Paulus heb ik in de tentoonstelling afgebeeld n.a.v. een laat middeleeuws beeld dat ik van de zomer, op reis met mijn vriendin Trudie, in Polen tegenkwam.  De verrijzenis, die sublieme transformatie, heb ik getekend vanuit de visie van een voor mij absolute top-schilder: El Greco. De actuele christelijke versie is de nieuwe paus. Eindelijk weer eens een paus die het bewonderen waard is. Deze leiders zijn wat mij betreft niet perse de figuren, die de katholieke en de protestante kerk ervan hebben gemaakt. Maar bewonderenswaardig en inspirerend zijn ze wel voor mij. En de aanleiding op zoek te gaan naar mijn helden en heldinnen. Sublieme momenten, transformatie, idealisme. Uit mijn verleden. En meestal hebben ze bij mij de tand des tijds doorstaan. En voorbeelden van deze tijd.”

van-hest-02

“Zo heb ik de schrijver Herman Hesse afgebeeld, die worstelde met zijn idealisme en in de tijd dat ik over dit soort dingen begon na te denken een grote inspiratiebron was. Ik was gegrepen door zijn boeken ‘Siddharta’, ‘Narziss en Goldmund’ en, vooral: ‘De Steppenwolf’. Hij bracht me ook, als een van de eersten, in contact met de spirituele zoektochten uit het verre oosten.”

van-hest-01

“Een andere idealistische en revolutionaire denker, schrijver en meditatie-beoefenaar is Maharishi Mahesh Yogi, waarschijnlijk vooral bekend door de invloed die hij op de Beatles heeftgehad. Ook John Lennon en Yoko Ono, ‘give peace a chance’ en Martin Luther King Í have a dream’ ontbreken niet.”

www.willemvanhest.nl