• Bewoners van De Esch komen in actie voor De Pomp

Op woensdag 3 juni vond de feestelijke opening plaatst van ‘Ontmoetingscentrum De Pomp’ in Pompgebouw De Esch aan de Rijnwaterstraat 23 in Rotterdam-De Esch. Margit Kleiker van Lelie Zorggroep (foto) legde het waarom uit aan de vele belangstellenden.

Het ontmoetingscentrum is eigenlijk een eerste stap richting de vurig gewenste Huiskamer van de Wijk. (het Pompgebouw De Esch wordt in z’n geheel gehuurd door cateraar PEC, die daar ook zalen verhuurt) Rotterdam is bezig in de hele gemeente Huizen van de Wijk te creëren. Daar kunnen buurtbewoners terecht voor mantelzorgondersteuning, voor vrijwilligerswerk, om elkaar te ontmoeten, om aan te schuiven voor een maaltijd, of om zelf iets te organiseren. De welzijnsprofessionals zijn meer op de achtergrond actief.

Aangezien er voor het gebied Kralingen-Crooswijk nu twee Huizen van de Wijk zijn voorzien, willen de bewoners van De Esch een eigen Huiskamer van de Wijk, een satelliet. Dat, omdat De Esch nogal geïsoleerd is gelegen en de bewoners, ondanks de bezuinigingen van de afgelopen jaren, al heel lang hun eigen boontjes doppen. Zij willen hun sociale trefpunt niet kwijt. Bewonersplatform DWL-De Esch en Buurt Bestuurt De Esch spelen daarbij een belangrijke rol.

Huiskamer van de Wijk De Esch

Handtekeningen
De bewoners vrezen sluiting van De Pomp. De exploitatie kan niet uit, wegens de hoge (marktconforme) huurlast. Hun hoop is erop gevestigd dat de samenwerkende zorginstellingen, Aafje, Middin en Lelie, DOCK (maatschappelijk werk) en Buurtwerk (jongerenwerk) erin slagen dit jaar een deal te maken met de gemeente. Als dat lukt, is er (voorlopig) een ‘Huiskamer van de Wijk de Esch’.

Inmiddels is er een handtekeningenactie gestart om de bestuurders aan de Coolsingel duidelijk te maken dat het de bewoners van De Esch ernst is. Noodzakelijke voorzieningen worden bij sluiting van De Pomp naar hun mening op een veel te grote afstand gezet.

Ontmoetingscentrum De Pomp is er voor en door de wijk, voor jong en oud. Activiteiten in het centrum worden door bewoners van de wijk georganiseerd en door verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. Voorbeelden van activiteiten die al plaatsvinden zijn: maaltijden bereiden, kaarten maken, bingo spelen, sportief wandelen, fitgym, yoga, schilderen of meedoen met de moeder-dreumes- groep. Het Wijkservicepunt, de wijkagent, een advocaat en opvoedwinkel Twinkeltje houden spreekuur. Ook de Vrijwilligerswinkel is present.

Ontmoetingscentrum De Pomp is een initiatief van Bewonersplatform DWL De Esch en de zorginstellingen Aafje, Middin en Lelie zorggroep. M.m.v. DOCK, Twinkeltje, Centrum voor Jeugd en Gezin, Wijkteam De Esch en Welzijnspraktijk De Esch.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]