Rotterdam-Kralingen –  Op één dag én van bijzonder glas in de architectuur én van mooie muziek genieten kan bij Het Hoflaan Wandelconcert op 5 juli. In samenwerking met het Nationaal Glasmuseum Leerdam is dit bijzondere evenement georganiseerd. Om 16:00 uur geeft kunsthistorica Laura Roscam Abbing, gespecialiseerd in glas in huizen uit eind 19e en begin 20e eeuw, een boeiende lezing hierover in de H. Lambertuskerk. Van daaruit is er een wandeling door de omgeving langs allerlei panden met bijzonder glas. Om 20:00 geeft organist Wouter v.d. Wilt vervolgens een concert in de H. Lambertuskerk, waarbij Maarschalkerweerdorgel én glas in zicht komen. Na een wandeling door de Hoflaan óf door de Vijverlaan wordt het concert om 21:15 uur vervolgd in de Hoflaankerk. Daar speelt organist Eric Koevoets een Bach-programma. De toegang van dit evenement is gratis met een collecte na afloop van ieder deel. De bezoeker kan zelf bepalen welke delen deze bezoekt. Deze ontvangt een programmaboekje, waarin de wandelroutes en concertprogramma’s zijn opgenomen.

Orgels én glas in zicht
In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is op dit moment de expositie ‘Glas In Zicht’ te zien over allerlei glas in de architectuur, van gebrandschilderd glas tot glas-in-beton. Kunsthistorica Laura Roscam Abbing is gastconservator en heeft hierover diverse publicaties en boeken geschreven. Het laatste werk van haar hand, ‘De Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek J.J.B.J.Bouvy’, is gepresenteerd bij de opening van deze tentoonstelling. Zij gaat bij haar lezing in op het glas in het in- en exterieur van herenhuizen uit eind 19e en begin 20e eeuw, de tijd van onder meer de Jugendstil. De aansluitende wandeling door het prachtige Kralingen leidt langs allerlei van dit type huizen.

’s Avonds zet organist Wouter van der Wilt met het poëtische monumentale Maarschalkerweerdorgel niet alleen het orgel maar ook het glas in zicht. Hij speelt, naast andere orgelwerken, improvisaties over de voorstellingen, te zien op de ramen van de H. Lambertuskerk. Eric Koevoets sluit het geheel af met barokke orgelwerken in de Hoflaankerk op het neo-barokke Van Vulpenorgel.

ERIC KOEVOETS EN WOUTER VAN DER WILT

Waar en wanneer?
De lezing en wandeling op vrijdag 5  juli begint om 16:00 uur in de H.-Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen. Ook het eerste avondconcert vindt daar om 20:00 uur plaats. De  deuren openen een half uur voor aanvangstijd. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Trompenburg Tuinen & Arboretum’/ ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 7 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) – metro (halte Voorschoterlaan). Zie ook venster-op-muziek-lambertus.com,  nationaalglasmuseum.nl en rotterdamorgelstad.nl.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.