Het is een ingewikkeld huwelijk, advocaat en politie. Ze zijn op elkaar aangewezen, maar het botert niet altijd. Dat zit zo: de agent in opleiding leert op de politieschool dat de advocaat heel slim is, welbespraakt, recht wil spreken wat krom is en ook nog eens rijk en dus een net pak draagt. Ofwel meer dan genoeg redenen om zo’n persoon te wantrouwen. De advocaat als verdachte om het maar in politietaal te zeggen. Aan dat daderprofiel voldeed ik als advocaat niet echt met mijn spijkerbroek, T-shirt en jolige schoenen (Hugo de Jonge heeft het van mij). In die uitdossing bezocht ik het politiebureau Spijkenisse (elk vak heeft zijn nadelen) om een aangehouden client te spreken.Toen ik mij bekendmaakte keek de dienstdoende wachtcommandant mij aan met een blik van ”ja, ja, het zal wel”. Van mijn vrouw die mij gereden had, echte advocaten hebben geen rijbewijs, hoorde ik na afloop dat de agent naar de recherche had gebeld met de melding ”er staat hier iemand die zegt dat hij advocaat is, maar ik weet het niet hoor….”. Of neem die keer op bureau Eendrachtsplein: na de client geproken te hebben vroeg de rechercheur (dat is een agent die heeft mogen doorleren) aan de al wat oudere wachtcommandant mij uitgeleide te doen. In de lift informeerde die of het meegevallen was. Huh? Ik begreep het niet direct. Zeker maar een paar dagen? Aha, het kwartje viel bij mij, de man dacht dat ik een paar dagen in hechtenis had gezeten. Nu is het terechtwijzen van overheidsdienaren niet zonder risico, dus ik mompelde maar ”ging wel”. Bij de uitgang gaf de man mij een hand en gaf mij op vaderlijke toon het advies: “en nou nooit meer terugkomen, he?” Ik heb de man (ik vermijd angstvallig het cliché ‘diender’, een woord dat verboden zou moeten worden voor journalisten) maar in de waan gelaten, een agent met goede bedoelingen moet je koesteren. Een volgende keer aandacht voor het vraagstuk: hoe herken je een echte rechter, die niet in Kralingen woont? Voorwaar, niet eenvoudig.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Crooswijksesingel 34

3034 CJ Rotterdam

Tel. 010-4650966


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.