Goed nieuws voor de mensen die terugverlangen naar vroeger. Naar de goede oude tijd. De tijd dat zaken nog duidelijk waren, dat goed goed was en dat fout werd bestraft. Je wist waar je aan toe was, anders dan nu, waarin verkoop van drugs verboden is, maar wel wordt gedoogd en de treinen niet meer op tijd kunnen rijden. Voor die mensen die het verleden als de goede maatstaf aller dingen beschouwen is hij weer terug van weggeweest: de schandpaal. En nog wel in ons eigen gebied op de Maasboulevard. Helaas alleen nog voor automobilisten, maar ik denk dat binnenkort brommers ook wel meegenomen worden. En daarna rokende voetgangers. Want, dames en heren, het is een milieuschandpaal! In de branche ook wel MSP genoemd. Deze MSP kent twee standen: wel en niet. Bij wel mag je auto volgend jaar de hele stad nog in, bij niet blijven delen van de stad gesloten voor je. Te oude auto’s mogen er dan niet meer in. Iedereen ziet om welke auto het gaat.

Misschien ga ik ernaast zitten met vlag en toeter, complimenten en uitbranders uitdelend. Welk deel van de stad dan gesloten blijft, kon ik op die paal niet aflezen. Wel ga ik er vanuit dat bij alle toeritten van die milieuwijk zo’n zelfde paal zal komen in
clusief een automatische wielblokkering voor verboden auto’s. Zelfs wordt er gesproken over het bouwen van een muur om dit stadsdeel heen, met een eigen milieudouane. Naast de oerlelijke houten stadssingel die hoog boven het verkeersgedruis het heil en de status van duurzaamheid van verrot hout verkondigt. Een milieustadsmuur kan meer doen. Met grote schermen, zoals ook in het nieuwe Station Rotterdam Centraal hangen, kun je de muur veranderen in een groen landschap als een soort permanente IMAX. Ook kan men plaatjes van de eigenaars van die foute auto’s laten zien als schrikwekkend voorbeeld voor ons allen. Één aandachtspuntje nog. De mensen die in de ommuurde milieuwijk wonen, hebben die erom gevraagd? Willen die hun vieze auto wel verkopen? Of moet ik die inwoners van Rotterdam aanmoedigen een referendum in hun wijk te laten houden? Wie het weet moet het zeggen.

Eduard Schuringa

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]