Er wordt mij wel eens gevraagd wat het verschil is tussen deze tijd, van corona, en de oorlog van 1940-1945.

Ik heb die oorlogstijd meegemaakt als kind en woonde met mijn vader, moeder en vier broers in een huis met twee kamers en drie bedsteden. je wist niet beter. In de oorlog en zeker aan het eind van 1944 had je geen licht en warmte . Alles moest ’s avonds dicht en je kon niet naar buiten, net zoals nu.

Het was wel angstig omdat het luchtalarm steeds afging omdat de Engelse vliegtuigen overvlogen en beschoten werden.

Wat ik aan die tijd heb overgehouden is, dat het beter kan, zeker wat betreft huisvesting. Ik heb daar mijn leven lang aan meegewerkt. Van stadsvernieuwing tot deelraad, met de ervaring uit mijn jeugd was mijn inbreng stevig. Ik vond toen dat een huis gesloopt moest worden, al zaten er mooie ornamenten op, als het binnenin niet leefbaar was.

Er is door veel mensen jarenlang hard gewerkt om veel betere huizen te bouwen en ik merk nu zelf, met de corona,  hoe belangrijk dit is geweest.

In al die maanden van verplicht thuiszitten ben ik van mij huis gaan houden. Ik woon in een flat die geschikt is voor 55-plussers. Goede ruimtes, alles gelijkvloers, aparte keuken en een grote douche. Het belangrijkste is je uitzicht. Ik woon op de bovenste verdieping (driehoog) met veel grote ramen voor en achter en een prachtig uitzicht. Als je naar de lucht kijkt, zeker de laatste maanden, zie je de de mooiste wolken die iedere dag anders zijn. Aan de achterkant kijk ik richting Delft waar de zon ondergaat, heel mooi, zeker als hij vuurrood is.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Ik hoop wel dat er snel een oplossing komt tegen de corona, zoals na de lange oorlog, toen mensen alles hebben gedaan voor een beter  leven. Dat willen wij nu ook, en je bent meestal sterker dan je denkt.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.