• Eigen stichting voor Gilde Rotterdam in de maak

De vrijwilligers van Gilde Rotterdam richten een eigen stichting op. Het Gilde maakt nu nog deel uit van het Centrum voor Dienstverlening (CvD). In januari 2016 wordt de subsidie vanuit de gemeente echter stopgezet. Door de oprichting van een eigen stichting blijft Gilde Rotterdam bestaan en worden de activiteiten voor de stad voortgezet.

Gilde Rotterdam is al bijna dertig jaar een organisatie voor en door Rotterdammers. Daarmee heeft de vrijwilligersorganisatie haar plaats in de stad verdiend. Al jaren zetten ruim 400 vrijwilligers zich met veel passie en betrokkenheid in. Ze ondersteunen onder meer medebewoners bij het leren van Nederlands. Meer dan 30 vrijwillige gidsen leiden groepen mensen door de stad en vertellen er inspirerende verhalen bij. Verder dragen vrijwilligers kennis over op het gebied van computers en iPads, (thuis)administratie, vreemde talen en creatieve hobby’s en begeleiden zij kinderen met hun huiswerk.

Taalhulp
Het omvangrijkste onderdeel van Gilde bestaat uit taalactiviteiten in het Nederlands. Vrijwilligers helpen anderstaligen zo door middel van conversatie met alledaagse gesprekken in het Nederlands, individueel en in kleine groepen. Er zijn ook vrijwilligers voor hulp bij schrijfvaardigheid voor werk en opleiding. Een aanvrager voor taalhulp vertelt: ‘In de klas zitten veel mensen, maar ik kan nooit echt oefenen met praten. Ik heb een Nederlander nodig om mee te praten, maar ik ken niemand’. Gilde bemiddelt tussen mensen en zorgt er voor dat vrijwilligers en aanvragers op een prettige manier met elkaar in contact komen.

Doorstart
Op dit moment werkt een team van tien vrijwilligers aan het voortbestaan van het Gilde Rotterdam. Een pittige taak, ook in financieel opzicht, vooral nu de subsidie van de gemeente per 1 januari 2016 wegvalt. De administratieve vrijwilligers op kantoor blijven actief betrokken bij de nieuwe stichting. Vrijwilligers zijn immers het hart van Gilde Rotterdam en laten de organisatie niet zomaar in de steek. De nieuwe locatie is nog niet bekend. Alle vrijwilligers worden op de hoogte gehouden en alle hulp bij de verzelfstandiging is welkom.

Alle leeftijden
De doelstelling van Gilde is kennis (kunde, ervaring en vaardigheden) overdragen, naar het voorbeeld van de gilden die we uit het verleden kennen. Er zijn momenteel circa zeventig Gildes in Nederland. Via Gilde kunnen mensen hulp en advies krijgen bij een zeer uiteenlopend aantal onderwerpen. Van oudsher waren de vrijwilligers vaak 50-plussers die hun kennis en vaardigheden wilden blijven inzetten, nu is Gilde Rotterdam een organisatie voor Rotterdammers van alle leeftijden. Zie ook: www.gilderotterdam.nl.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]