De mooiste verenigingsbibliotheek van Nederland
– Al bijna 160 jaar de bibliotheek voor literatuur, cultuur en wetenschap
– Een unieke Rotterdamse instelling

Op 14 juni wordt het vernieuwde Rotterdamsch Leeskabinet in gebruik genomen. Het Leeskabinet bevindt zich in de Universiteitsbibliotheek (UB) op campus Woudestein. De UB en het Leeskabinet waren in verband met een ingrijpende renovatie tijdelijk elders gehuisvest.

Het Leeskabinet is sinds 1971 gevestigd in het gebouw van de UB. Nu – na de renovatie – is het Leeskabinet gesitueerd in de kern van dit gebouw, waar de architect (Jef van den Putte) een klassiek bibliotheekinterieur heeft ontworpen in moderne snit. De inrichting wordt bepaald door fraaie houten kasten en messing beplating op plafond en wand.

Het Leeskabinet werd in mei 1859 opgericht door enkele invloedrijke Rotterdamse ondernemers en bankiers. Hun stond een bibliotheek voor ogen met goede lectuur gericht op lezers van alle sociale klassen; een bibliotheek (vereniging) waarvan men tegen een niet te hoog bedrag lid van kon worden. Rotterdam kende toen nog geen openbare bibliotheek en ook een universiteitsbibliotheek ontbrak. Het was de tijd waarin Rotterdam in omvang en betekenis groeide. Of zoals de oprichters het formuleerden: ‘Wat genoeg was voor een stad van den tweeden rang, is onvoldoende nu wij meer en meer tot den eersten rang zijn geklommen’.

Fotografie: Arie Kers

Vandaag de dag functioneert het Leeskabinet nog steeds op de wijze zoals de oprichters het voor ogen hadden: een brede bibliotheek met een collectie van hoog niveau. En een vereniging die lezingen en activiteiten organiseert op het terrein van literatuur, cultuur en wetenschap. De bibliotheek biedt een omvangrijke collectie boeken en tijdschriften voor literaire ontspanning en wetenschappelijke, culturele en maatschappelijke oriëntatie ten behoeve van de leden. Sinds 1969 werkt het Rotterdamsch Leeskabinet nauw samen met de Erasmus Universiteit: studenten en medewerkers van de universiteit maken eveneens gebruik van het Leeskabinet.
Een monument van de 19e-eeuwse Verlichting speelt na 150 jaar nog een actieve rol in de actualiteit van cultureel/intellectueel Rotterdam en van de Erasmus Universiteit.

U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen bij het vernieuwde Rotterdamsch Leeskabinet.

Zie voor verdere informatie en bereikbaarheid de website (www.leeskabinet.nl). Fotografie: Arie Kers

(Ingezonden mededeling)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]