“Wat een weertje hè?” Het is Tweede Pinksterdag en het regent pijpenstelen in Rotterdam. “Daar heb ik gelukkig geen last van”, lacht Sanne aan de andere kant van de lijn. De talentvolle springruiter Sanne Thijssen (23) is in Sankt Gallen voor de Grote Prijs van Zwitserland en de landenwedstrijd van het CSIO Sankt Gallen.

Sanne is vaak onderweg. Ze rijdt veel in het buitenland, maar haar sociale leven lijdt daar niet onder. “Mijn vrienden gaan soms mee op concours, dat is hartstikke gezellig.” Zo zijn haar vriendinnen een keer meegeweest naar Madrid en Miami. “Het is gezellig en tegelijkertijd zien zij ook wat van de wereld.”

Paardenfamilie
Of Sanne nou wel in Nederland is of niet; ze is eigenlijk 24/7 met paarden bezig. Sanne Thijssen komt uit een echte paardenfamilie. Haar vader, broertje en zusje rijden ook op hoog niveau. Het paardrijden is haar met de paplepel ingegoten. “We hadden een stal in de achtertuin, dus daar was ik meestal te vinden.” Werkte Sanne eerst nog volledig voor het bedrijf van haar ouders, in coronatijd is de pas 23-jarige springruiter ook voor zichzelf begonnen. “Ik werk nu half voor de stal van mijn ouders en half voor mezelf.”

Sanne vertelt dat ze haar ouders altijd heel erg dankbaar is geweest voor alle kansen die zij heeft gekregen, maar dat ze graag zelf alle facetten van het vak wil ervaren en uitvoeren. Haar ouders hebben een nieuwe stal en Sanne heeft een paar straten verderop haar eigen stal. “Ik houd dezelfde paarden die ik al reed, maar ik heb ook stallen vrij voor nieuwe paarden. Ik kan nu ook paarden van andere mensen trainen. Het lijkt me super om jonge paarden te kunnen scholen en opleiden tot het hoogste niveau.” Daarnaast wil Sanne zelf wedstrijden blijven rijden en vindt ze de handel in paarden ook heel interessant. “De handel ging voorheen altijd via mijn vader, maar ik wil nu zelf graag een keer de deal sluiten.”

Springen
Al is Sanne pas 23, ze heeft al een stevige plaats veroverd in de Nederlandse springwereld. “Ik vind springen het leukst om te doen, omdat het veel afwisselender is dan dressuur.” In 2016 werd Sanne Thijssen uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Vele overwinningen, zowel bij de Junioren als bij de Young Riders, volgden. Vorig jaar (2021) debuteerde Sanne op het CHIO Rotterdam en als kers op de taart won zij de vijfsterren Grote Prijs met haar hengst Con Quidam RB. “Het was mijn eerste keer in Rotterdam. Ik wilde zó graag winnen. Wat is het dan fijn als alles lukt!”

Voor prestaties op topniveau heb je, behalve een goede ruiter, ook een goed paard nodig. Con Quidam RB, met wie ze vele prijzen in de wacht sleepte, is een toppaard. Maar wie denkt dat Sanne maar één paard heeft om op te wedden, heeft het mis. Er staan er meer dan tien op haar lijstje. “Con Quidam RB valt meer op, omdat die al meedoet met wedstrijden op hoog niveau. De andere twaalf lopen nog niet op dat hoogste niveau.”

Toekomst
Sanne Thijssen omschrijft zichzelf als een ‘gevoelsruiter’. “Ik vind het belangrijk dat een paard zich op zijn gemak voelt en zich ook af en toe kan laten gaan.” Daarom gaat ze regelmatig rijden in het bos. “Wij hebben geluk met de ligging van onze stallen; je gaat de poort uit en je bent in het bos.”

Wat betreft de toekomst? “Ik kijk meestal niet zo ver vooruit, maar mijn ultieme doel is toch wel een eigen stal laten bouwen en dat combineren met handel en topsport.” Als ik het zo hoor, moet dat wel lukken. Sanne is in ieder geval al aardig op weg om haar droom te verwezenlijken.

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.