‘Rising star’ van de Nederlandse dressuur Dinja van Liere is niet meer weg te denken uit de wereldwijde dressuurwereld. Maar dat ze ooit in de paardenwereld zou belanden, laat staan als dressuurruiter, was helemaal niet zo vanzelfsprekend. Als klein meisje ging Dinja van Liere (1990) altijd met haar grote broers mee naar motorcrosswedstrijden. “Mijn broers reden op hoog niveau. Ik ging met hen mee naar wedstrijden, maar ook naar de mensen die hen sponsorden. Zij hadden paarden en daar was ik helemaal weg van. Toen ik zeven werd, kreeg ik pony Flits van mijn opa voor mijn verjaardag. Sindsdien ben ik iedere dag met paarden bezig.”

Dressuur
Dinja begon met springen. Dat vond ze spectaculairder dan dressuur. “Het gaat harder en is spannender.” Ze was natuurlijk de motorcross van haar broers gewend. Maar toen kreeg ze een nieuwe pony… “Mijn tweede pony was iets te groot voor mij en hij deed zijn eigen ding. Om meer controle over hem te krijgen, ben ik gaan dressuren. Dat ging boven verwachting goed en ik vond het uiteindelijk zó leuk, dat ik dressuur ben blijven doen.” Springen lijkt Dinja ook nog steeds heel leuk, maar het is ook veel werk. “Het is altijd zo’n gedoe met die balken ophangen. Bij dressuur heb je dat niet. Ik spring in het bos wel over een boomstam”, lacht Dinja.

Debuut
Dat de keuze voor dressuur een goede keuze was, blijkt. Na vele successen met het rijden van jonge paarden, werd 2021 het jaar van de internationale doorbraak van Dinja van Liere. Ze debuteerde op het NK Dressuur senioren met de bronzen medaille, sleepte diverse prijzen in de wacht en werd met hengst Hermès geselecteerd voor het team dat uitkwam in de FEI Nations Cup tijdens het CHIO Rotterdam. De Olympische Spelen van Tokyo 2021 waren binnen handbereik.

Vergissing FEI
Tijdens het CHIO Rotterdam 2021 werd bekend dat er een administratieve fout was gemaakt. Haar paard Hermès was door de internationale paardensportbond FEI onterecht geregistreerd als Duits paard. Op de Olympische Spelen moeten paard en ruiter dezelfde nationaliteit hebben. Het protest wat ze aantekenden werd afgewezen. “Het was dramatisch”, vertelt Dinja. “Ik heb me in mijn leven denk ik nog nooit zo verdrietig gevoeld als toen. Als je niet goed genoeg bent, is dat oké. Maar ik had er echt alles voor gegeven, alles voor opzij gezet. Als je droom dan op die manier wordt afgenomen, is dat echt heel hard. Ik kan prima tegen mijn verlies, maar heel slecht tegen onrecht.”

Olympische Spelen Parijs 2024
Gelukkig zijn de kansen op deelname aan de Olympische Spelen nog niet verkeken. Al is het altijd spannend of je beste paard tegen die tijd misschien al is verkocht. “Dat is het risico van het vak.” Gelukkig heeft de eigenaar van Hermès, Joop van Uytert, een mede-eigenaar gevonden in Jan Anker om hengst Hermès aan te kunnen houden voor de Olympische Spelen in Parijs 2024. “Daar ben ik hem echt heel erg dankbaar voor, want het gaat toch om heel veel geld en dat voor een wedstrijd. Ik ga er dan ook alles aan doen om in 2024 bij de Olympische Spelen van Parijs te zijn. Dat is mijn droom. En ik wil dan niet meedoen volgens het Olympische motto: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’. Ik wil medailles winnen!”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.