Fred Rozendaal organiseert EK 2019 Dressuur, Para-dressuur en Springen in het Kralingse Bos
Fred Rozendaal (51jr.) is al sinds 2003 betrokken bij het CHIO Rotterdam in het Kralingse Bos (www.chio.nl) . Hij studeerde Rechten en Bestuurskunde. Een studiegenoot, ambtenaar van de Gemeente Rotterdam, vroeg in dat jaar: ‘Wie helpt ons bij het maken van een beleidsplan voor het CHIO?’ Fred nam de handschoen op en ging praten met de gemeente en het CHIO-bestuur. Hij schreef het beleidsplan en vanaf dat moment werd het alleen maar meer. Rijdt hij zelf paard? Nee, wel geprobeerd. Glimlachend: “Ik viel er steeds af”.
In augustus 2019 zullen in het Kralingse Bos maar liefst 3 EK’s worden verreden, springen, dressuur en para-dressuur. (hierna aangeduid als ‘EK 2019’ – in juni 2019 dus géén CHIO!) Fred Rozendaal is aangewezen als algemeen directeur van dat grootse evenement en dus eindverantwoordelijk voor het resultaat, in organisatorische zin dan. Het zal dan niet voor het eerst zijn. In 2011 had hij de leiding over het EK Dressuur in het Kralingse Bos, op het terrein van de Rotterdamsche Manège. Op die ervaring kan hij nu een beetje leunen. Het directieteam voor het EK in 2019 bestaat verder uit commercieel directeur Jan de Mooij, huidig directeur van het CHIO Rotterdam, en financieel directeur Ton van Egmond.
Grandstand
Al in 2005 moest er een review komen van het beleidsplan en inmiddels keek Fred mee bij de sponsor-overeenkomsten die werden afgesloten. In 2009 werd hij voorzitter van het managementteam van het CHIO Rotterdam en gaf hij, zoals reeds vermeld, leiding aan het EK dressuur dat verreden werd in 2011. In de aanloop daarnaar toe was hij ook actief bij de bouw van zgn. Grandstand, de grote accommodatie op het terrein van de Rotterdamsche Manège: tribune, zalen, horeca, kantoorruimtes en, niet te vergeten, de paardenstallen op de begane grond (www.grandstandrotterdam.nl) .
Hippische Alliantie Rotterdam
De functie van secretaris van ‘Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam’ (stichtingtrustfonds-har.nl) blijft hij er bij doen. Het Trustfonds initieert en ondersteunt sociaal maatschappelijke projecten, die worden uitgevoerd door de Hippische Alliantie Rotterdam, een samenwerking tussen het CHIO Rotterdam, de Rotterdamsche Manege en Rijvereniging De Hazelaar. Dat werk ligt Fred Rozendaal na aan het hart.
Een aantal achtereenvolgende jaren was hij directeur van het CHIO Rotterdam, tot het moment dat hij vond dat het stokje overgedragen diende te worden. Aan de projecten van de Alliantie hield hij vast. In maart 2017 werd hem gevraagd: wil je het EK gaan doen? Fred wilde dat graag maar ‘de sociaal maatschappelijke projecten moeten meeliften’. Fred wil ook nog dat het EK 2019 een ‘legacy’ achterlaat. “Hopelijk is het EK 2019 een springplank voor de verdere ontwikkeling van het CHIO en kunnen met behulp van het EK ook de sociaal maatschappelijke projecten worden uitgebreid.”
De Hippische Alliantie Rotterdam organiseert, vooral voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken onder de titel ‘Werken als een Paard’ (www.werkenalseenpaard.nl), een drietal projecten: Na School, Speciaal Onderwijs en Vakantieschool. De activiteiten vinden plaats op het terrein van de Rotterdamsche Manège en bij rijvereniging ‘De Hazelaar’ in Rotterdam-Schiebroek (www.manegedehazelaar.nl/ – voor valide ruiters en ruiters met een beperking). Ook worden de kinderen van het naschoolse project elke week een schooljaar lang meegenomen, ‘de stad in’, “Om de wereld van de kinderen groter te maken”, aldus Fred.
Op dit moment komt een meneer in werkkleding binnenvallen in de ruimte van de Grandstand waar het interview plaatsvindt. Of hij ‘even een twee-en-dertiger omlaag kan gooien?’ Het blijkt te gaan om een dikke kabel. De werkzaamheden voor het CHIO van dit jaar, 21 t/m 24 juni, zijn in volle gang
Jaar in jaar uit aan het werk voor het CHIO Rotterdam, komt hij nog toe aan ‘gewoon’ werk? Een jaar of tien zat Fred Rozendaal in de olie en de chemie, in dienstverband. Heel Rotterdams. Thans wordt bijna al zijn tijd in beslag genomen door zijn rol in het professionele team dat de EK’s gaat organiseren en door zijn Trustfonds activiteiten.
EK 2019
Fred: “Voor het EK van 2019 moet nog veel gebeuren. In 2017 zijn we gaan kijken bij het FEI EK in Göteborg”. (FEI: Fédération Équestre Internationale) Daar word je natuurlijk wijzer van. Er zijn een aantal in het oog springende verschillen met het ‘gewone’ CHIO: de felbegeerde Europese medailles – het terrein zal anders ingedeeld moeten worden en uitgebreid- meer wedstrijdpistes – er zal veel meer sponsorgeld nodig zijn (dat wordt een flinke klus voor het commerciële team) – er zijn meer vrijwilligers nodig, – er wordt veel meer pers verwacht; gerekend wordt op zo’n 300 verslaggevers – veel meer publiek – de langere duur van het evenement, 7 dagen in plaats van 4 van het CHIO. Kortom: één grote puzzel, alles heeft invloed op alles.
Maar: “Het is prachtig voor de stad. Ik heb er zin in”. Hij kijkt naar buiten waar de tribunes voor het komende CHIO Rotterdam al voor een deel al overeind staan en zegt: “Dit zijn de mooiste momenten. De opbouw. Dan gaat het van papier af”. Hij voegt er aan toe: “Ik zal het komende CHIO hier elke dag zijn, maar wel alvast met een EK-bril op”.
E.W.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Trackbacks/Pingbacks