Het ziet er naar uit dat het stadsinitiatief in Rotterdam in 2015 geen vervolg krijgt. Drie van de vier coalitiepartijen zijn ontevreden over wat het stadsinitiatief heeft opgeleverd. De oppositiepartijen zijn al langere tijd tegen.

Het stadsinitiatief is een idee van D66. Rotterdammers kunnen 2,5 miljoen euro winnen door een plan in te dienen. Via een verkiezing op internet wordt een winnaar gekozen. Vorig jaar won de Luchtsingel bij Hofplein, dit jaar kreeg de Schaatsbaan de meeste stemmen.

Over het stadsinitiatief is veel discussie. Het zou onverantwoord zijn om in deze tijd zoveel te besteden aan een plan voor de stad. Ook over het aantal uitgebrachte stemmen was kritiek. Bovendien zouden de ingediende ideeën niet vernieuwend genoeg zijn. Ook over de spelregels is veel gesteggeld.

Zowel VVD als de PvdA zeggen in de volgende periode geen stadsinitiatief te willen. VVD’er Maarten van de Donk: “Ik vind het goed dat je bewoners mee laat denken over beslissingen en budgetten, maar ik heb de voordelen nog niet gezien.” In het debat in de gemeenteraad donderdagmiddag werd duidelijk dat ook het CDA niet enthousiast is geworden.

Initiatiefnemer D66 houdt niet langer vast aan het idee van een prijsvraag. Raadslid Jos Verveen: “Het gaat ons om het fenomeen. We willen een kleinere overheid en meer ideeën vanuit de stad zelf”. Verveen hoopt dat op verschillende beleidsterreinen zoals sport en welzijn Rotterdammers in de toekomst mee mogen beslissen.

Volgend jaar wordt het stadsinitiatief nog gewoon georganiseerd. Er is dan drie miljoen euro beschikbaar. Het geld hoeft niet naar één initiatief te gaan, ook meerdere winnaars zijn dan mogelijk.

rijnmond_offline