De regering heeft het er maar moeilijk mee. Wij binnenkort ook. Komt er nu wel of niet een volledig rookverbod in kroegen? En op terrassen? Worden we in Nederland nu net zo gek als in Amerika? Een land waar iets òf verplicht òf verboden is, maar waar er niets onderling geregeld kan worden.

Reken er maar op, mensen, het algehele rookverbod komt er aan. “Dat willen we toch allemaal.” Kroegbazen, sla de bitterballen maar vast in, want niet meer roken leidt tot meer eten. Slechter voor de gezondheid, duurder voor de samenleving, maar beter voor de omgeving. Zo, dat was dat. Dat is eruit. Tijd voor positieve actie: we moeten roken inkomensafhankelijk maken! Alles wordt tegenwoordig toch inkomensafhankelijk, dus waarom roken niet? Hoe meer je verdient, des te meer mag je roken. Veel verandert er niet, zegt u misschien? Dat is maar schijn, inkomensafhankelijk roken klinkt veel socialer dan: “Je mag niet roken als je het niet kunt betalen.” En als je veel verdient mag je natuurlijk niet meer goedkoop roken.

Dat is scheef roken en dat moet ontmoedigd worden. Laten we dit idee eens loslaten op de winkels in onze deelgemeente. Bij de bakker. “Hé, meneer Schuringa, u verdient te veel, u mag geen kadetjes kopen, die zijn voor de lage inkomens, u moet croissants kopen.” Of bij het tankstation: “U moet super tanken, gewone benzine of gas is voor de lage inkomens. Niet stiekem scheef tanken, hè?” Gewone bakkers voor het gewone volk, patisserieën en croissanterieën voor de bovenlaag. Nu, dat is er ook uit. Dat lucht ook op. Maar waarom doen we zo moeilijk? Roken is nu al verboden in meer dan 95% van alle horecagelegenheden. Alleen in kleine eenmans- /eenvrouwszaken niet So what? Laat die jongens en meisjes toch, ze hebben het al moeilijk genoeg. Denk aan uzelf. Geniet van het winterweer. Ga lekker uit op de Oostzeedijk, prakkend in de smeltsneeuw.

Doe waar u nu zin in hebt. Maar schiet op. Voor je het weet is het weer lente en dan barst alles weer in zijn volle glorie los en dan wordt u weer geleefd. Rookverbod of niet.

Eduard Schuringa