Op donderdag 14 december 2017 startte in de serre van Verpleeghuis Pniël, aan de Oudedijk 15 te Rotterdam-Kralingen, de tentoonstelling van schilderijen van de 5-jarige Jamie Milo Milagro, kleinzoon van kunstenaar Frans Peters. De tentoonstelling werd georganiseerd door Katrien de Zeeuw en geopend door de Rotterdamse kunstenaar/dichter Jan de Grauw.

Momenteel ligt de Rotterdamse kunstenaar Frans Peters ziek in Verpleeghuis Pniël. Over een poos hoopt hij weer naar huis te mogen maar momenteel is hij nog aan bed gebonden. Frans is enthousiast over de schilderprestaties van zijn kleinzoon Jamie, in wie hij al vroeg een schilderstalent heeft ontdekt. Frans Peters heeft zijn kleinzoon gestimuleerd om te schilderen en de resultaten mogen er zijn!

Zolang Frans Peters in Pniël ligt, worden zowel de gangen als serre van Pniël opgefleurd met schilderijen van kleinzoon Jamie, onder het motto: “Jamie kleurt het leven”. Opa Frans vroeg zijn kleinzoon om tijdens de opening live te schilderen. De schilderijen van Jamie zijn te zien in de gangen en in de serre van Verpleeghuis Pniël. Pniël is dagelijks toegankelijk. (bewerkte tekst Jan de Grauw)

‘papiers gouaches et découpés’
Jan de Grauw had het in z’n openingspraatje niet alleen over Jamie maar ook over diens grootvader Frans Peters, die natuurlijk aanwezig was bij de opening van de expositie. Hij haalde in zijn toespraak de Franse kunstenaar Matisse aan die, gehandicapt door ziekte, met zijn ‘papiers gouaches et découpés’ een nieuwe richting insloeg.

Frans Peters heeft vier beroertes achter de rug en zijn linker arm en been zijn verlamd. Misschien komt het met het been weer enigszins goed maar voor zijn arm ziet het er niet goed uit. Ook is zijn gezichtsvermogen zeer achteruitgegaan. Ondanks die handicap ging Frans ook iets nieuws doen. Hij ging fotograferen. Collega kunstenaar Albert Kramer adviseerde hem dat en Frans had daarop bozig gereageerd met: ‘Hoe kan je een blinde nu vragen te gaan fotograferen?’ Toen herinnerde hij zich wat hij ooit las in een van de brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo: “…Als je een stem hoort die zegt ‘Ik kan niet schilderen. Ga schilderen! En zorg ervoor dat die stem zwijgt”. Op Facebook en YouTube is te zien dat het tot schitterende resultaten heeft geleid.

Zie: facebook.com/fransjan.peters en: facebook.com/gilbertvandenweerdenburgh/videos

Kijk hier voor de fotoreportage

Kijk hier voor de fotoreportage

Jamie
Op de expositie in Pniël zijn tientallen werken te zien van Jamie. Zijn die de moeite waard? De piepjonge kunstenaar schildert er onbekommerd op los maar niet zonder overleg. Een aantal van zijn schilderingen, allemaal op papier, ca. A2 formaat, heeft hij bijvoorbeeld nabewerkt, door lijnen aan te brengen in de nog natte verf. Alles uitbundig van kleur. Hij vindt schilderen gewoon fijn, lekker penselen en spuiten uit de tubes en zó begint het. Maar of hij later kunstenaar wordt? De tijd zal het leren.

Realist
Jamie was niet de enige die aan het schilderen was tijdens de opening, ook zijn neefje Spyro (5jr.) en nichtje Rianne (bijna 3jr.) waren doorlopend in de weer met verf. Tenslotte werd Frans, gelegen in bed, langs de vele schilderingen van zijn kleinzoon gereden en alle bezoekers volgden. Jamie, Spyro en Rianne dartelden mee, aan de zijde van Frans, door de gangen van Pniël.

Frans Peters: “Als je niet in wonderen gelooft, ben je geen realist”.

Kijk hier voor de fotoreportage


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.