,,Je komt er niet zo maar”, zegt A-junior Rodney Klooster in ‘Van Stoere Jongen Tot Ferme Knaap’. Hoofd opleiding Marco van Lochem heeft hem verteld dat je misschien wel 10.000 trainingsuren moet maken. Alleen dan kun je als jonge speler je droom waarmaken en profvoetballer worden.

‘Van Stoere Jongen Tot Ferme Knaap’ is een documentaire van 55 minuten over de jeugdopleiding van Excelsior. De film werd de afgelopen weken gemaakt door Tien Producties. Rodney vormt de rode draad in deze film die gaat over met minimale middelen een zo goed mogelijke jeugdopleiding neerzetten, maar ook over een jonge voetballer met een droom: een contract verdienen.

Rodney Klooster
Rodney Klooster voetbalde net als zijn tweelingbroer bij Feyenoord. De jonge voetballers kregen op een bepaald moment te horen dat er voor één van hen goed nieuws was en voor de ander niet. Rodney hoopte dat het goede nieuws voor hem zou zijn, maar helaas. Gelukkig kon hij terecht bij Excelsior, waar hij momenteel in A1 speelt. Hij hoopt aan het eind van dit jaar aan te sluiten bij de selectie.

Etienne Verhoeff
Met zijn bedrijf Tien Producties maakte Etienne Verhoeff – bekend als presentator van FC Rijnmond – eerder onder meer bedrijfsvideo’s en items voor VI Premium. Van zijn hand verscheen in juni ook de korte film ‘Was jij erbij op 18 mei?’ over de promotie van Excelsior naar de Eredivisie. In opdracht van Excelsior en FOX Sports draaide hij nu voor het eerst een film van 55 minuten.

,,Een uitdaging”, zo omschrijft hij deze klus. ,,Vooral omdat FOX met voorbeelden kwam uit de NFL (National Football League – USA). Dat is the greatest show on earth, heel anders dan hier. Ons vertrekpunt was uiteindelijk de jeugdopleiding. Met drie ton een opleiding draaiend houden, terwijl de budgetten van Feyenoord en Sparta veel hoger zijn. Hoe doe je dat? We laten zien hoe de opleiding in elkaar zit, hoe jongens worden opgeleid en hoe ze zich kunnen ontwikkelen”. ,, Rodney brengt gevoel en een hart in de documentaire”, zegt Etienne. ,,Hij is een open boek en heeft charme. Rodney heeft een enorme wil om de top te halen, is puur en geeft gevoel aan de film en dus spanning. Je wilt weten waar het naartoe gaat. Dit is zijn laatste jaar als jeugdspeler, in dit seizoen moet hij een contract verdienen”.

Manuel van Lochem
Naast Rodney volgen we hoofd opleiding Marco van Lochem tijdens zijn werkzaamheden, kijken we mee in de kleedkamer bij Excelsior D1 (dat de stadsderby tegen Sparta speelt) en A1 (thuis tegen Willem II) en filmde Tien Producties op trainings- en wedstrijddagen op het jeugdcomplex. Etienne: ,,Excelsior is een familieclub en dus hebben we naar beelden gezocht om dat te laten zien”.

van stoere jongen tot ferme knaap

Tien Producties
Tien Producties draaide heel veel beelden en op de montagetafel kreeg de film zijn uiteindelijke vorm. ,,Dit is echt een product van ons hele team. Iedereen is ermee bezig geweest en de film is het bewijs dat wij dit als team kunnen maken. In onze films staat de klant altijd centraal en dat is nu ook zo. Ook werken we meestal zonder script, gaan uit van spontaniteit. Daardoor is elke video anders en dat is wat ons betreft ook de bedoeling. Zo wordt het nooit voorspelbaar”.

Verhoeff is tevreden over ‘Van Stoere Jongen Tot Ferme Knaap’: ,,Deze film laat goed zien wat voor club Excelsior is. Met weinig middelen, veel bereiken. Je ziet hoe de club denkt en werkt en welke keuzes ze maken. Deze film biedt een kijkje in de keuken van de opleiding van Excelsior. Deze documentaire had niet gemaakt kunnen worden zonder de openheid van Excelsior en hoofd opleiding Marco van Lochem”. ‘Van Stoere Jongen Tot Ferme Knaap’ is woensdagavond 12 november te zien om 19.30 en 23.00 uur op FOX Sports.

excelsior-logoWebsite: www.sbvexcelsior.nl
Adres: Stadion Woudestein
Honingerdijk 110