Port of Opportunities is het thema van de Eurekaweek 2014!

Van 18 tot en met 21 augustus 2014 vindt de Eurekaweek plaats. Projectleider Mary Limandjaja (23): “Wij zijn de officiële 7-koppige Eurekaweek- commissie. Eureka staat voor Erasmus Universiteit Rotterdam Eerstejaars KenningsmakingsActiviteiten. We sluiten HBO-studenten niet uit, maar we promoten er niet actief voor. Daarnaast zijn er veel Eurekaweekcommissies van verschillende studentengezelligheids- of studieverenigingen. En dat zorgt altijd voor veel verwarring.”

door Monique van der Gaag

Als geboren en getogen Rotterdammer dacht de huidige penningmeester van de Eurekaweek-commissie Mike van Tooren drie jaar geleden, als aankomend student Bedrijfskunde, dat hij de stad wel kende. “Maar na het meelopen van de Eurekaweek was ik er volledig van overtuigd dat het voor iedere beginnend student de ideale start kan zijn van de studententijd. Zeker mee doen dus!”, geeft hij nu als advies. Tin-Chie Man (24) is tweedejaars Rechten en verzorgt de acquisitie samen met Merel Weekenborg (23) een premaster psychologiestudente. Corona Meerman (24) heeft een master HRM en houdt zich bezig met de interne betrekkingen. Anouk Hendrikse (21) regelt als derdejaars Algemene Cultuur Wetenschappen dit jaar het promotie & drukwerk, terwijl Suze de Jong (22) de promotie & deelnemers doet, naast haar master Psychologie. “We zijn sinds december bezig met het organiseren van het programma. Vanaf mei doen we het fulltime!”

Eurekaweek-commissie 2014 van links naar rechts: Suze de Jong, Corona Meerman, Mary Limandjaja, Mike van Tooren, Anouk Hendrikse, Merel Weekenborg, Tin-Chie Man. Fotograaf: Wout de Jong.

Eurekaweek-commissie 2014 van links naar rechts: Suze de Jong, Corona Meerman, Mary Limandjaja, Mike van Tooren, Anouk Hendrikse, Merel Weekenborg, Tin-Chie Man. Fotograaf: Wout de Jong.

Programma
De officiële opening was op maandag 18 augustus in de Doelen. Limandjaja vat het vervolg kort en krachtig samen: “Aansluitend start de City- en Port Tour op het Schouwburgplein. Deelnemers vertrekken dan de stad in om Rotterdam te leren kennen. Iedere student moet ooit in het water van de Hofpleinfontein zijn gesprongen, een kapsalon (bizar broodje) hebben geproefd en de zon zien opkomen na een avondje in de Skihut”. Het thema van dit jaar is ‘Port of Opportunities’, waarbij ‘port’ een dubbele betekenis heeft, zo legt ze uit. “Enerzijds staat het voor onze wereldberoemde haven, anderzijds staat het voor de haven van mogelijkheden die de deelnemers hebben, nu dat ze in Rotterdam gaan studeren en misschien wel wonen. Dit jaar hadden we iets nieuws. Op 25 juli jongstleden organiseerden we in samenwerking met de gemeente Rotterdam de Open Huizendag, opdat aankomende studenten in een vroeger stadium de kans kregen om met of zonder hun ouders kamers te bekijken en ‘echte’ studentenhuizen.”

Geen eerstejaars?
‘Ben je geen eerstejaars meer? Ook dan is deelname aan de Eurekafeesten mogelijk!’, vermeldt de website enthousiast. ‘Voor onze Glowparty op maandagavond in de Maassilo en de Night of the Songs op het Grotekerkplein op donderdag zijn kaartjes te koop via de webshop zie webshop.essc.eur.nl

HBO-er Steven Brezet met zijn djembé. Foto Monique van der Gaag 250

HBO-er Steven Brezet met zijn djembé. Foto: Monique van der Gaag.

HBO-studenten
Voor HBO-ers organiseert de Hogeschool zelf een zogenaamde Startweek bij het begin van de opleiding. Zoals de Eurekaweekcommissie een brug slaat tussen nieuwe studenten en de stad, zo gaat Steven Brezet (23) dat doen met zijn HBO-diploma Cultuur en Maatschappelijke Vorming (CMV) in juli behaald aan de Hogeschool Rotterdam. “Ik ben als een makelaar: ik breng mensen bij elkaar en stap er dan tussenuit”, zegt hij over zijn studie. Voordat hij aan zijn HBO begon, deed hij een MBO-opleiding Sport & Beweging in Delft. De Rotterdamse Steven Brezet: waar kennen we die naam ook alweer van? De HBO-er vertelt dat hij met de band Koffie dit jaar op North Sea Jazz stond. “Ik woon nog bij mijn ouders. En mijn moeder zegt dat ik ‘s avonds niet mag trommelen.” In de kelder is de studio, met matrassen tegen de wand. ‘old school’: ouderwets en stijlvol. “De buren denken dat ik gestopt ben met djembé spelen!”, glimlacht de talentvolle HBO-er en muzikant. Maar ondertussen…

Meer informatie over de Eureka-week 2014 zie: www.eur.nl/eureka/ Meer informatie over Steven Brezet, zie www.debandkoffie.nl