Hoe was het kerstfeest vroeger bij ons thuis? Wij kregen geen cadeaus, dat was alleen met Sinterklaas. Na de oorlog vierden wij kerstfeest met een kerstmaaltijd.  Op de eerste kerstdag altijd rollade met sperziebonen en aardappelen. Natuurlijk ontbrak de appelmoes niet. Het toetje was standaard ijs. Dat was toen iets heel bijzonders.

Toen mijn broers getrouwd waren gingen wij daar ook een dag heen. Er werd ook kerst gevierd met de familie in vakantiehuisjes. Dat was heel gezellig middenin de bossen met elkaar eten en veel spelletjes doen. Later gingen mijn broers overwinteren in Spanje. Ik ben een keer mee geweest maar was toch met de feestdagen liever thuis. Toen ik zelf kinderen kreeg gingen wij op de eerste kerstdag fonduen en de tweede kerstdag een dagje uit. Later gingen wij met de kinderen en kleinkinderen naar een huisje op een vakantiepark en namen de fonduepan mee. Dat was altijd heel gezellig. Lekker buiten wandelen, zwemmen en sporten en daarna gezelschapsspellen doen.

In deze tijd is alles anders. Wij hebben goede afspraken gemaakt. Op kerstavond ga ik naar mijn zoon John en mijn schoondochter Ingrid, geheel volgens de geldende coronaregels. Op 1e en 2e kerstdag ga ik naar mijn dochter Nora en mijn schoonzoon Johan en dan zijn wij met zijn drieën. Johan braadt een kalkoen terwijl Nora en ik kaarten.

Maar met alles wat er nu weer gebeurt, ik weet het niet. Ik hoorde van De Ster dat zij ook niet weten wat er moet gebeuren. Alle winkels dicht. Een vreemde tijd voor  iedereen. In de oorlog was dat erg maar we waren eraan gewend. Wat ik wel weet: voor iedereen goede kerstdagen en een mooie jaarwisseling! Hou van elkaar en denk aan elkaar.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.