Mike van Mastrigt heeft een grote zaak op de Botersloot waarin o.a. postzegels en munten worden verhandeld. Wij hebben het over de steeds groter wordende criminaliteit in Nederland en hij steekt meteen van wal: ,,Er staan twee mensen in mijn winkel die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. De één, een donkere, er als Hindoestaans-Surinaams uitziende man (later bleek een Colombiaanse man), biedt mij een gouden halsketting aan. In het slotje zit een, naar het leek echt, keurteken goud van 750 (18 karaat) van WaarborgHolland (www.waarborg.nl).

Ik controleer het goud met testvloeistof en het leek echt te zijn. Ik bied hem een bedrag en hij accepteert dit en ik betaal hem uit. Als hij weg is komt de volgende man, een blanke Oost-Europeaan, aan mijn toonbank staan. Hij komt toevallig ook met een gouden ketting. Ik kijk ernaar en zie dat, hoewel de ketting anders is, het keurteken op het slotje exact hetzelfde is als dat van de ketting van de vorige klant en ik weet meteen: ik ben bedrogen. Ik zeg tegen deze Oost-Europeaanse man dat ik de ketting wil kopen, maar dat mijn contante geld op is en dat ik het geld daarom moet overmaken, in de hoop dat hij de ketting achterlaat zodat ik zijn legitimatie kan scannen.

Hij komt met een zielig verhaal over een uitkering, maar als ik voet bij stuk hou, vraagt hij waar hij deze halsketting nog meer kan inruilen. Ik vertel hem het adres van een collega en als hij weg is bel ik meteen deze collega op om te vertellen dat er een blanke Oost-Europese man naar hem onderweg is die een valse gouden ketting wil verkopen. Een uurtje later belt mijn collega op om mij te bedanken maar vertelt dat het geen blanke Oost-Europeaan man was met de valse ketting, maar een donkere man. Ik dacht: ‘vreemd.’ Dan belt mijn collega mij een dag later op om te vertellen dat nu gebleken is dat hij een dag vóór dit voorval al een valse ketting had gekocht van een blanke Oost-Europese man. Naar later bleek uit Azerbeidzjan. Dus daarom kon de blanke Oost-Europeaanse man niet bij hem naar binnen gaan, omdat deze al een valse ketting aan hem had verkocht. Dus die twee mannen hoorden wel degelijk bij elkaar.

Dus mijn collega en ik waren beiden belazerd. In het buitenland worden zulke kettingen gemaakt, niet massief maar opgevuld met zilver en een echt 18 karaat gouden slotje waarin het keurteken van WaarborgHolland gewoon is namaakt. Deze valse kettingen worden ingekocht in Azerbeidzjan voor een paar honderd euro en hier aangeboden voor rond de DUIZEND euro. Mede door onze informatie en gescande legitimaties is de Landelijke Recherche bezig met een onderzoek en opsporing van deze oplichtersbende.”

nepketting