Studeren schijnt tegenwoordig heel zwaar te zijn. Daar geloof ik eigenlijk niet zoveel van. Maar misschien komt dat omdat ik rechten in Leiden heb gestudeerd: eenmaal per week college, een halve werkgroep en dan had je het wel gehad. Veel zelf doen, dat wel, wit voetje halen bij de professor en dan kan je via het old boys netwerk, waar ik overigens geen deel van uitmaak, met gemak een positie in de Hoge Raad veroveren. Vermakelijk was overigens dat een beetje professor in Leiden in staat was om minstens vier damesstudenten op de eerste rij van de collegezaal te verzamelen die, je kunt het geloven of niet, tot taak hadden de thee te halen. Kom daar nu nog eens om. Bij mijn afstuderen was het nog de zwaarste taak om op een ladder te klimmen in het zweetkamertje op het Rapenburg en mijn handtekening te plaatsen naast die  van Beatrix, die tenslotte ook niet zoveel had uitgevoerd tijdens haar studie, zo wil de betrouwbare overlevering.

Met zoveel vrije tijd kon ik als rechtenstudent aardig bijverdienen, een week werken, drie weken een beetje studeren, dat ging prima en het geld stroomde binnen naast de toen nog royale studiefinanciering. Boodschappen halen, bij voorkeur delicatessen, deden wij uitsluitend per taxi bij gebrek aan de Gorillas bezorgdienst.

Lieve aankomende studenten, doe mij in ieder geval een lol: word geen straatcolporteur van een krant. Ik weet het, het verdient goed, maar het roept bij mij mateloze irritatie op. Die vlotte babbel, ik kan het niet meer horen. (Wraakoefening: Mijnheer, wilt u een voordelig abonnement op de Volkskrant? Antwoord: dat is toch die linkse krant? Reactie: nee hoor niet meer. Afmaker: dan hoef ik hem niet). Ga ook niet bij een callcenter werken, je wilt het toch niet op je geweten hebben dat je argeloze bejaarden die jij moet opbellen geld uit de zak klopt of in de ellende helpt met het zoveelste energiecontract met alle kosten van dien? Mijn advies: ga lekker in de horeca werken waar de nood hoog is en neem een biertje als de baas niet kijkt. Word je betrapt en ontslagen, op naar het volgende café waar je warm welkom geheten wordt.

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.