Foto: © HHSK

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht op 17 oktober BlueCity in Rotterdam en nam een kijkje bij meerdere startups en projecten waaronder het BlueCity Circular Water project.

In de kelder van BlueCity zijn innovatieve sanitaire voorzieningen gemaakt: toiletten, unisex urinoirs, een douche en wastafels met een twist. En wat is dan die twist?

Onze collega Merel el Kajjal-Schuller legt het uit: “We scheiden en zuiveren waterstromen, halen grondstoffen zoals meststof en compost uit poep en plas en gebruiken regenwater en herbruikbaar water uit de douche en wastafels voor het doorspoelen van de (poep)toiletten. Een gesloten waterkringloop in actie!”

Alliantie Waterkracht, het samenwerkingsverband van gemeentes, waterschappen en drinkwaterbedrijf in de regio Rotterdam, doet onderzoek naar de technische werking van de installatie en het effect van deze innovatie op de waterketen.

Na bij de installatie te hebben gekeken wilde ze toch ook écht nog even bij het unisex urinoir toilet naar binnen spieken. Máxima luisterde aandachtig en zei na afloop van Merels uitleg: “Mijn man heeft het ook altijd over sanitatie!”


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.