De Maas speelde een grote rol in mijn jonge jaren. Dat begon met veel bezoekjes bij de twee zussen van mijn moeder, Anna en Juul, die woonden in de Dillenburgstraat op Feijenoord . Wij gingen daar lopende naar toe via de Slaak, het Haringvliet en de Vierleeuwenbrug (bijnaam, eigenlijk Koningsbrug), dan over  de Maasbruggen en door de Oranjeboomstraat.

Het was altijd genieten aan de Maas die ook altijd rook naar stookolie en teer. Het huis van mijn tantes keek uit op de Maas en aan de overkant  zag je Kralingen waar mijn zij geboren waren. Je zag de Oostmaaslaan en de watertoren.

Later als jonge kinderen speelde wij in de Oude Plantage aan de Maas. Het Kralingse Bos was nog in ontwikkeling. In de Plantage was een theehuis en er werden wielerrondes georganiseerd. Ook zwommen wij naar de boten die voor de Plantage lagen.

Er is veel veranderd rond de jaren 80. De Esch werd ontwikkeld met aan de Maas hoge flats. Het benzinestation verhuisde vanaf het Oostplein naar de Maasboulevard.  Aan de Maasboulevard werden drie leeuwen van de afgebroken Koningsbrug tegenover Tropicana  geplaatst, later verlicht dankzij een motie van mij in de deelraad. Ik probeerde de vierde leeuw terug naar Rotterdam te halen. Dat lukte niet. Dit verhaal is emotioneel en heeft met de gevechten in de meidagen van 1940 bij de Maasbruggen te maken. Veel raadsleden van de deelraadscommissie ROB hebben meegewerkt om de Maasboulevard veiliger en fraaier te maken. Zoals het laten plaatsen van grote bloembakken met in het voorjaar veel geraniums. Op den duur werd het te kostbaar, want door de droogte moesten ze haast iedere dag water hebben. Daar moest een grote tankwagen voor komen.

In  Tropicana  werd op maandagmorgen gesport en gezwommen door senioren, ik was er een van. Samen met buurvrouw Hennie ging ik op de fiets. Eerst gingen wij  in de kleine wildwaterbaan en daarna sporten we in het grote bad onder leiding van een sportleraar. Het was een grote groep mannen en vrouwen die na afloop met  elkaar koffie dronken. Mijn mooiste moment was na het sporten even naar buiten zwemmen in het warme water, zelfs als het sneeuwde. Wat wil je nog meer? Met zicht op de Maas zittend in een bubbelbad en zwemmen in de buitenlucht. Ik zei altijd, ik hoef eigenlijk niet op vakantie want dit doe ik het liefste, jammer dat dit zwembad er niet meer is.

Als raadslid maakte je toen veel leuke dingen mee waaronder een dag meevaren met de Havendienst. Je deelgemeente vanaf het water  zien en bijgepraat worden door de waterpolitie, o.a. over de radar die toen nog in werking was en hoe alles werkte.  Als afsluiting naar de hoofd-radarpost in de Waalhaven. Als verrassing gingen onderweg de waterkanonnen aan en die spoten met een grote boog. Dit alles op onze mooie Maas.

Greet wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.