Waar veel evenementen door het Coronavirus en de daarbij behorende maatregelen platliggen, is er in Kralingen juist een festival door dit virus ontstaan. Zaterdag 12 en zondag 13 september is het voormalig zwembad aan de Maasboulevard het decor van een nieuw Rotterdams cultureel festival: Tropicana Fest.

Corona maakt creatief
De verspreiding van het Coronavirus heeft vergaande consequenties voor festivals wereldwijd. Artiesten zeggen af, festivals worden afgelast en overheden nemen beperkende maatregelen. Een festival dat juist ontstaat in Coronatijd klinkt onwaarschijnlijk, maar niets is minder waar. “Tropicana Fest wordt een super gaaf festival van allure en toch oer-Rotterdams”, aldus organisator Guus Bok. “Je loopt door waanzinnige beeldkunstwerken, geselecteerd door Stichting Pottage, geniet van muziek van Rotterdamse artiesten terwijl je je met een drankje waant in een tropisch paradijs.”

Samenwerking
Het Tropicana Fest is een lichtpuntje voor de Rotterdamse culturele industrie. Het zijn zware tijden voor artiesten, dat merkt organisator Guus Bok ook. Hij zag door Corona zijn optredens verplaatst of geannuleerd worden. Tijd om bij de pakken neer te gaan zitten is niets voor Guus Bok. Hij zocht contact met Talitha Holl, de cultuurscout van Kralingen-Crooswijk. “Zij kwam met het idee om het groter aan te pakken en er meerdere partijen bij te betrekken. Uiteindelijk ontstond in samenwerking met BlueCity en Stichting Pottage het idee om een Corona-proof festival te organiseren. Een beeldende kunst en muziekfestival voor en door Rotterdammers. We hebben er hard voor gewerkt om er iets fantastisch van te maken. Door deze unieke samenwerking hebben we een heel gevarieerd en smaakvol tweedaags festival van hoog niveau op poten kunnen zetten. De bedoeling is dat dit natuurlijk de eerste wordt van een reeks festivals.”

Stichting Pottage
De nieuw opgerichte Stichting Pottage (Milica Jovicevic en Vladimir Radujkov) is verantwoordelijk voor de keuze en placering van de Rotterdamse kunstenaars en hun kunst en installaties (onder andere Wandschappen en de internationaal bekende Luis Xertu). Ook heeft de stichting samen met Kralingse kinderen van Stichting Bont mini-kunstwerken gemaakt die geinspireerd zijn op de kunstwerken van het Tropicana Fest zelf. Deze zullen bij de ingang te zien zijn.

Guus Bok
Zelf staat Guus Bok ook op de planken. Zondag geeft hij twee keer een optreden van ruim een uur (12.30 en 15.15 uur) met zijn achtkoppige band en speelt hij eigen repertoire, waaronder zijn hit ‘Rotterdam leeft in mij’. Zijn tweede show is inmiddels uitverkocht, maar voor zijn eerste show zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk voor de gehele programmering en om kaarten te reserveren op www.tropicanafest.nl.

Corona-proof
Het Tropicana Fest is Corona-proof. Er wordt rekening gehouden met de huidige Corona-maatregelen en daarnaast wordt er extra gelet op ventilatie. De koepel van het voormalig zwemparadijs wordt aan de bovenkant en zijkant opengezet.

‘Pay what you want’-principe
Tickets voor Tropicana Fest zijn online te reserveren. Als bezoekers bepaal je zelf hoeveel je wilt betalen. Om te betalen, kan elke bezoeker een Scan-Me code scannen met de telefoon, waarbij zij zelf het bedrag kunnen bepalen. Deze Scan-Me’s staan bij de in- en uitgang en bij het centrale podium. Lukt het scannen niet? Met cash een bijdrage doen, kan ook.

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.