Eind vorig jaar leek het doek voor Het Lachende Varken definitief gevallen. De subsidiekraan werd dichtgedraaid en het biologisch-vegetarische restaurant was genoodzaakt zijn deuren te sluiten. Vrijdag 20 september maakte het restaurant echter een doorstart. En met succes.

door Joëlle Stapelkamp

De eerste avond schoven alweer zo’n dertig gasten aan voor onder andere een tomatentaartje met paddenstoelen en maanzaad als voorgerecht en een pasta met verse groenten als hoofdgerecht. “Het is een goed begin”, glundert Jasper Vandermade, medeoprichter van Het Lachende Varken. “Maar om het kostendekkend te maken moeten we op den duur toch wel naar zo’n vijftig á zestig gasten per avond.”

Doorstart
Jasper was één van de personen die al vrij snel na sluiting van het restaurant het initiatief nam voor een mogelijke doorstart. “Wij waren de pionier in Rotterdam als het ging om biologisch- vegetarische restaurants. Wat nu normaal is, zoals het gebruik van biologische en streekproducten, hadden wij in 1995 al. Het zou toch jammer zijn als zoiets door het dichtdraaien van de subsidiekraan voorgoed verdwijnt.” En dus werd er naar mogelijkheden gezocht om Het Lachende Varken nieuw leven in te blazen. Een aantal ZZPers, onder andere van de oude garde, sloeg de handen ineen. Het restaurant werd opgefrist en de entree werd vernieuwd. Dit alles werd bekostigd door opbrengsten uit twee benefiet- diners.

Lachende varken2

Vrijwilligers
Het Lachende Varken wordt gerund door vrijwilligers. Nu zijn dat er zo’n zes á zeven, maar dat aantal breidt zich de komende tijd nog uit. “De meeste mensen die hier werken zijn ZZP-ers uit de horeca of catering die het leuk vinden om daarnaast hier te koken”, vertelt Jasper. “Ons idee is echter wel om op den duur de mensen die hier werken een vergoeding te geven.” De verscheidenheid aan mensen in de keuken zorgt ervoor dat elke avond anders is in Het Lachende Varken. “Op Facebook wordt aangekondigd wat de pot die avond schaft en aan de hand daarvan kan men beslissen of men komt eten. Al kun je je natuurlijk ook gewoon laten verrassen.”

Streekproducten
Voor minder dan twintig euro heb je een vegetarisch twee-gangenmenu bereid met verse biologische streekproducten. Door het gebruik van streekproducten wordt een brug geslagen met verschillende Rotterdamse projecten, zoals de paddenstoelenkwekerij RotterZwam gevestigd in het voormalig zwemparadijs Tropicana. “Op die manier wordt de stadslandbouw ontwikkeling versterkt en wordt er een sterkere band met de bewoners en de stad gecreëerd.”

Of Het Lachende Varken de komende jaren blijft lachen? “We hebben de overtuiging dat er voldoende Rotterdammers en andere belangstellenden zijn die hier willen eten. Nu zijn we alleen nog op vrijdag en zaterdag open, maar waarschijnlijk gaan we binnenkort naar vier of vijf dagen per week om het geheel kostendekkend te maken. Als we naar het aantal ‘likes’ op onze Facebookpagina kijken, moet dat lukken”, lacht Jasper.

Info/reserveringen
Voor meer informatie of reserveringen kunt u kijken op www.hetlachendevarken.com of bellen naar 010-4116148 en like de Facebookpagina ‘Buurtkantine Lachende Varken’.

Vlinderstraat 3, 3061 VJ Rotterdam- Kralingen