Kralingen-Oost begint in de lanen aan het eind van de Lusthofstraat. Grote huizen met mooie tuinen.

Door de wijkraad veranderde er veel. De leden kwamen uit alle wijken op voor het algemeen belang,  met als doel het welzijn voor Kralingen dat nodig was in de jaren zeventig. Ik was voorzitter van Buurtvereniging Vredenoord en met Dick van der Maarel van Centrum Kralingen in de Hoflaan, zat ik in de commissie welzijn en er werden heel snel goede resultaten bereikt.

Dick van der Maarel was teamwerker met jongeren. Hij  ging o.a. naar Teteringen waar Centrum Kralingen  een vakantiehuis in de bossen had. Ook de jongeren van Buurtvereniging Vredenoord gingen er in het begin voor een weekend naar toe maar al snel werd dat een hele week.

Via Ella ter Kuile kwam er contact met de Rotaryclub waar veel bewoners uit Kralingen-Oost in zaten. Zoals o.a. de heren Ballot en Dutilh. Zij regelde dat de leden van de Rotaryclub meekwamen werken in de oude wijken in opbouw, zoals bij Buurtvereniging Vredenoord die in de Blaardorpstraat een oud pandje betrok wat mede door hen werd opgeknapt.

Belangrijk was de saamhorigheid tussen Kralingen-Oost en Kralingen-West. In 1981 kwam de Deelgemeente, toen nog alleen Deelgemeente Kralingen. Er moest veel gebeuren, ook in Kralingen-Oost waar het Noordelijk Niertje nog gebouwd moest worden en het gebied tussen de rijksweg A16  en de Van Brienenoordbrug. Ook de ’s Gravenweg  was een zorg omdat de metro er onderdoor liep. Daardoor kwamen er veel verzakkingen. Er waren ook plannen bij het Laantje van Nooitgedacht. Er stond een weg gepland door de volkstuinen, wat later  goed is opgelost.

Waar de Deelgemeente trots op mag zijn is het Brainpark er is daar veel over vergaderd. Er zijn veel hoogwaardige bedrijven neergezet. Ook het uitzicht vanaf de rijksweg moest goed zijn. Dat is goed gelukt. Ik ben er nog altijd trots op wat wij daar bereikt hebben. Wat de Deelraad later ook goed gedaan heeft in de rest van Kralingen, zijn zeker de grote wegen die de stad inkomen.

Om het geheel allure te geven zijn veel planten gepoot en narcissenbollen die in het voorjaar overal staan te bloeien. Maar ook het grote reclamebord bij de Van Brienenoordbrug ziet er door Micky Teenstra kunstig uit. Het Kralingse Bos hoort gedeeltelijk bij Kralingen-Oost maar is de trots van ons allemaal. Zeker dat het bereikbaar en toegankelijk is voor heel veel mensen en zo hoort het ook.

De Bewonersvereniging Kralingen-Oost (BKO) is een grote groep mensen die heel veel doen maar ook al heel veel hebben gedaan, zoals aan de geluidshinder van het verkeer van de grote wegen rond hun wijk. Maar ze waren ook betrokken bij de Erasmus Universiteit waar de laatste jaren veel bijgebouwd werd. Er werd veel overlegd in bewonersvergaderingen waar duidelijk werd wat de bewoners belangrijk vonden.

Jammer genoeg zijn veel mensen er niet meer, zoals de heer Huygen, een heel actief bestuurslid van de BKO, die heel veel voor de buitenruimte deed en met mij vaak door de wijk ging fietsen om met Gemeentewerken naar oplossingen te zoeken.

In april 1997 kreeg Greet Wijs de (jaarlijkse) BKO-prijs omdat zij zich volgens de bewonersvereniging ‘zeer verdienstelijk had gemaakt voor het groen, heel, veilig en werkzaam houden van Kralingen-Oost’. Van links naar rechts: Hans Horsting, Greet Wijs, Eugene Huygen en Micky Teenstra.

Veel is gelukt, ook voor Julie Jeekel, zij was raadslid voor de VVD in 1985 en later hofdame van koningin Beatrix. Zij vroeg aan mij: Greet, dat onkruid om de bomen bij ons in de wijk, kan jij daar ook wat aan doen? Mijn antwoord was: alles is belangrijk, ons maakt het niet uit of het over grote of kleine zaken gaat.

Greet Wijs

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.