Het werkt weer op volle toeren – de krijsende vlucht vogels, die model staan voor wat elke dag, ieder uur, iedere minuut binnenkomt aan nieuws, berichten commentaren; zie plaatje met bijschrift bij dit stukje en de columns van de twee vorige weken: desteronline.nl/komkommertijd-1-onvoltooid-leven-sjibbolet-kabinetsformatie  en desteronline.nl/komkommertijd-2-toekomst-heet-appie

Waar zal ik mee beginnen … De verschrikkelijke ellende die de Nederlandse toeristen op het eiland Kos moesten doorstaan, Bauke Mollema ‘superstar’, de Stichting Amsterdam Gay Pride die voortaan voor iedereen wil klaarstaan en daarom de naam naar Pride Amsterdam verandert … – you name it, het ene item is nog belangrijker dan het andere. Maar nee, ik begin met wat het dichtst aanschuurt tegen mijn eigenlijke eigen onderwerp oftewel de politieke manipulaties inzake het concept ‘voltooid leven’, en om het spannend te maken citeer ik meteen de headlines letterlijk in het Engels:

“In The Netherlands, the Doctor Will Kill You Now.
Healthy people who consider their lives ‘full’ may soon be eligible for assisted suicide.
By Kees van der Staaij, The Wall Street Journal, 20 juli”

(zie de site van de Wall Street Journal voor het hele verhaal en/of de samenvatting door Medisch Contact op: medischcontact.nl/)

President Trump heeft zijn transatlantische copycat [= someone who has few ideas of his own and does or says exactly the same as someone else; vertaald: naäper] gevonden! Maar zoals wij dat hier doen: heel fatsoenlijk afgezwakt tot polder-formaat.

En laat nou juist dat me doen denken aan onze lokale variant van Trump’s ‘Make America great again: ‘Nederland moet groot zijn in de dingen waarin een klein land groot kan zijn’ [als je de herkomst van die slagzin op Google opzoekt, vind je de meest fabuleuze toepassingen!]. Nederland is groot in de humor, in de spot, in de karikatuur. Afgelopen zaterdag documenteerde Youp op de achterpagina van NRC wat ik bedoel. Ik citeer de aanhef van zijn column:

‘Mijn Amerikaanse vriend Jim belde en vroeg me wie die Van der Staaij is? Hij had zijn brief in The Wall Street Journal gelezen. Ik legde hem uit dat deze Kees van der Staaij iemand is die tragisch jong dementeert en daarom binnenkort wordt afgespoten. Daar is de Nederlandse wet gelukkig heel duidelijk over. Als je zulke onzin gaat uitkramen als Kees nu doet dan is je leven gewoon voltooid en is het voor alle partijen beter dat je geruimd wordt. Zowel voor de patiënt zelf als voor zijn familie, vrienden en kennissen. Zijn echtgenote mevrouw Van der Staaij heeft enthousiast op de beslissing van de euthanasie-artsen gereageerd. Zij is al heel lang klaar met Kees en heeft sinds twee jaar een grote bruine minnaar die we vroeger een neger zouden noemen. Ze kent hem via Second Love, een website voor vreemdgangers waar Kees ook niet erg enthousiast over is. De minnaar van mevrouw Van der Staaij laat haar drie keer per week alle hoeken van haar gereformeerde twijfelaar zien en ze kraait dan van genot de halve Veluwe wakker. Ze doet met de minnaar alles wat God verboden heeft. En volgens mevrouw Van der Staaij is dat best veel. Alles wat van God niet mag is volgens haar hartstikke lekker.‘

En ik noteer met gepaste trots dat ik er niet helemaal zeker van ben dat zulke eerlijke ontboezemingen in Amerika zouden mogen. Al bijna een half jaar geleden speelde daarginds een rechtszaak wegens smaad en werd 150 miljoen dollar geëist; voor zover ik weet, heeft Youp hier niets te duchten.

Au tain violet de l’eau des Regrets,
Qui mélancoliquement coule auprès,
S’abattent, et puis la rumeur mauvaise
Qu’une brise moite en montant apaise,

In het violetkleurige water van de spijt
Dat er vlakbij droevig stroomt,
Storten ze neer, en dan sterft het kwalijk gerucht
door een opkomende vochtige bries weg

Hugo Verbrugh

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]