Opticiën en optometrist en contactlenzenspecialist Jerom van Es van ‘Brillemans’ legde een lange weg af naar de Lusthofstraat in Rotterdam-Kralingen. Op donderdag 6 juni is het 5 jaar geleden dat hij Brillemans opende. Zonder slag of stoot ging dat niet maar uiteindelijk ging het toch rap. Omdat hij precies wist wat hij wilde en dankzij zijn doortastendheid.

Reeds als jongeman van 17 jaar kwam Jerom van Es, in Bemmel (bij Arnhem) geboren, naar Rotterdam om een vakopleiding optiek te volgen. ‘Op kamers’, in Crooswijk. Daar word je snel Rotterdammer van. Opleidingen in de optometrie en contactlenzen volgden. In de jaren ’90 volgde hij 2 jaar ’s avonds de studie HBO-optometrie in Utrecht. Toen had hij al een ‘gezinnetje’, dus moest er brood op de plank komen én de studie betaald. Met zijn eigen bedrijf ‘Van Es Optometrie en Contactlenzen’, werkruimte aan huis, slaagde hij daarin. Overdag werken en ’s avonds studeren? Geen probleem. Jerom: ‘Met je vak bezig zijn’. Hij verhuurde zich ook aan onder meer ziekenhuizen en hield er een slijperij op na, met kluis aan de buitenmuur. Glas polijsten en doorboren leverde veel herrie op maar zijn huisgenoten (kinderen!) en de buren merkten daar niks van want de werkruimte was geluidsgeïsoleerd. Maar het eigen bedrijfje bracht niet genoeg op. Een fulltime baan in een brillenwinkel erbij. Jerom: ‘Ik zat helemaal vol. Gezin, fulltime baan, eigen bedrijf’.

Zo’n 5 jaar geleden maakte Jerom een ‘plezierritje’ in de MG van z’n broer. Hij reed kalmpjes door Kralingen en zag in de Lusthofstraat een leegstaande winkel in een hoekpand met ‘te huur’. De winkel zag er van binnen pico bello uit en wat hem ook beviel was de sfeer in Kralingen. Die deed hem denken aan Arnhem. Brillemans ging op vrijdag 6 juni 2008 voor ’t eerst open. De rest is, zoals men zegt, ‘history’.

brillemans

Karin
Jerom scheidde en kreeg kennis aan zijn vriendin en partner Karin die 2 kinderen meebracht en Jerom had er ook al 2. Thuis weer druk maar Karin vangt daar een deel van op en werkt parttime mee in Brillemans. Kralingen is een fijn oord, vindt Jerom ‘Ik ben zó op de plas. Eigenlijk is dat een soort vakantie’. Hij is lid van 2 watersportverenigingen Zeilen vindt hij leuk.

Lyda en Mireille
Verkoopster Lyda werkt per week 4 dagen in Brillemans en gaat 1 dag naar school. Ze doet de 3-jarige opleiding voor opticiën. Verkoopster Mireille is vaste kracht en Jerom’s plaatsvervanger. Zij is volleerd opticiën en contactlens-specialist maar ook styliste en ze tekent en ontwerpt brillen. Beide dames verstaan hun vak en lachen veel en dat is oké in een winkel, toch?

Stijlen
Merken? Stijlen! Antwoordt Jerom. ‘De Kralingers willen gewoon een goede bril. Klassiek, trendy of design, géén groot hekwerk aan de zijkant waar je naam op staat’.

Contactlenzen
Bij het aanmeten van contactlenzen werkt Jerom van Es samen met het Oogziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis. ‘Nacht-, harde en zachte lenzen – alles maatwerk’. De zgn. topograaf brengt de oppervlakte van het oog in 3 dimensies in beeld. ‘State of the art’.

Lusthofstraat
Jerom haalde zich nog iets op de hals waarin hij veel tijd moest steken. Uit vrije wil, dat wel. Jarenlang was hij de drijvende kracht van de ‘activiteitencommissie’ van de Winkeliersvereniging Lusthofstraat, thans BIZ (Bedrijven Investerings Zone). Ook daar bleek dat hij met zo weinig mogelijk poespas tot een goed resultaat wilde komen. Daar heeft zich nu een beetje uit teruggetrokken (eindelijk). Jerom van Es, een druk baasje, maar helemaal aanwezig voor zijn klanten – omringd door charmante én bekwame dames. Wat wilt u nog meer als klant?

brillemans-logo

Lusthofstraat 29 B – Rotterdam-Kralingen
T: 010-4141722 – E: info@brillemans.nl
W: www.brillemans.nlF: www.facebook.com/Brillemans